Στη δημιουργία Κέντρου κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας στη Μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, προχώρησε η Παιδιατρική Ογκολογική Μονάδα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ". Είναι μία ακόμη δωρεά του Συλλόγου ‘’Ελπίδα’’ και της προέδρου του κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των παιδιών, τα οποία δίνουν τον πιο δύσκολο αγώνα τους- τον αγώνα για ζωή! Μια υπόσχεση που τηρεί ευλαβικά μέχρι σήμερα.

Το κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο Γουσέτη, Παιδίατρο Αιματολόγο-Ογκολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Υπεύθυνο του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, πρόκειται να λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου και η επένδυση, με την αγορά και του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα φτάσει το 1 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της επένδυσης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον Σύλλογο ΄΄Ελπίδα΄΄. Οι συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στο κέντρο θα είναι παρόμοιες με αυτές ενός χειρουργείου, δηλαδή πάρα πολύ αυστηρές, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η επεξεργασία των αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

‘Hδη, σύμφωνα με τον κ. Ε. Γουσέτη, το κέντρο πρόκειται να συμμετάσχει σε δύο κλινικές δοκιμές. Η πρώτη αφορά τη γονιδιακή θεραπεία στη Β μεσογειακή αναιμία και η δεύτερη στη θεραπεία της οξείας λευχαιμίας με γενετικά τροποποιημένα αλλογενή λεμφοκύτταρα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, επισημαίνει ο Υπεύθυνος του κέντρου, ότι το εξειδικευμένο αυτό εργαστήριο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση θεραπειών με την προοπτική της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Άρα, σκοπός του κέντρου θα είναι η εξατομικευμένη θεραπεία σοβαρών παιδιατρικών νόσων που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση. Όπως μας ανέφερε, παρά τη μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, σε ένα ποσοστό περίπου 20% των μικρών ασθενών, η νόσος δεν ελέγχεται με τη συμβατική θεραπεία, που είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Με την εξέλιξη πρωτοποριακών θεραπειών σε μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ, σήμερα, ανέφερε ο κ. Ε. Γουσέτης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Πρόκειται για θεραπείες που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξολόθρευση των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο κέντρο με εξειδίκευση στις προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες για παιδιά, σημείωσε ο κ. Ε. Γουσέτης και άρα με τη δημιουργία και τη λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου καλύπτεται ένα σημαντικό κενό, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην χρειάζεται να φεύγει στο εξωτερικό για τέτοιου είδους θεραπείες.

"Η ίδρυση και λειτουργία του Πρώτου Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ", μοναδικού στην Ελλάδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί μια ακόμη καινοτομία στο κομμάτι της αντιμετώπισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, μας δήλωσε αποκλειστικά ο κ. Εμμανουήλ Κ Παπασάββας, Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ». Ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής, επεσήμανε ο ίδιος, η λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες, δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να νικήσουμε το καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Αυτό είναι και το ισχυρό μας μήνυμα προκειμένου να μην εγκαταλείψει κανείς αυτόν τον δύσκολο αγώνα.

Ολοκληρώνοντας τόνισε :Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο χωρίς τη πολυετή και πολύτιμη στήριξη του Σωματείου "Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο - ΕΛΠΙΔΑ" και συγκεκριμένα της Προέδρου κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια, και είναι πολλά- 30 συγκεκριμένα-, έχει σταθεί στο πλευρό όλων μας, μέσα από την οικονομική στήριξη που αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ στη μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας αλλά κυρίως σε ανθρώπινο παράγοντα μιας και από την πρώτη στιγμή είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα στο παιδί, στην οικογένειά του και στο προσωπικό, δίνοντας κουράγιο, ελπίδα, δύναμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]