Έκτακτη γενική συνέλευση στις 23/2/2020 συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αλλά και την έναρξη της συγκρότησης της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΝΠΔΔ.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης κ. Στέλιο Μυλόβα, μας ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της διοίκησης -αφού σήμερα διοικείται από προσωρινό σώμα- στο ΝΠΔΔ, θα ενημερωθούν τα μέλη του κλάδου για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μία εξ αυτών η προσαρμογή όλων στον Κώδικα Δεοντολογίας, που ο ίδιος χαρακτήρισε ως μία εκπληκτική προσέγγιση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι ο κλάδος αριθμεί 2.500 οπτικούς-οπτομέτρες, οι οποίοι διαχειρίζονται περί τα 3.500 καταστήματα πανελλαδικώς, ενώ οι αλυσίδες αντιπροσωπεύουν μερίδιο κάτω από 10%. 

Το μεγάλο θέμα, κατά τον ίδιο, είναι όχι τα καταστήματα οπτικών οπτομετρών, αλλά τα σημεία πώλησης, με χαρακτηριστικότερα τα περίπτερα που παρανόμως πωλούν αμφιβόλου ποιότητας γυαλιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία. Οπως λέει, οι παρανομούντες είναι πάρα πολλοί, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τζίρος που γίνεται από τα παράνομα κανάλια ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Γεγονός, που βεβαίως αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και τα μέλη του αλλά και για το κράτος, όπου υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα (ανύπαρκτα παραστατικά, μη απόδοση αποδείξεων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, από τα 4.333.973 τεμάχια γυαλιών ηλίου που εισήχθησαν το 2013 στη χώρα, στα οπτικά καταστήματα πωλήθηκαν τα 1.500.000 περίπου- ποσοστό 35%. Απώλεια τζίρου 65%. Τα υπόλοιπα 2.833.973 ήταν είτε ευτελούς αξίας προϊόντα παρεμπορίου είτε απομιμητικά, είτε αγνώστου προέλευσης και ποιότητας εκτός προδιαγραφών ΕΕ  

Δύο ακόμη θέματα που σκοπεύει να θέσει επί τάπητος το ΝΠΔΔ για άμεση επίλυσή τους είναι 

α) Ζητήματα εκπαίδευσης. Η απαίτηση είναι να ισχύσει αυτό που ήδη ισχύει στα υπόλοιπα κράτη. Δηλαδή να υπάρχει αυτόνομη σχολή οπτικών-οπτομετρών και όχι ως κατεύθυνση στην Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών

β) Η πλήρης αναγνώριση της οπτομετρίας και όχι εποπτεία από άλλη ιατρική ειδικότητα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"