Την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) προκάλεσαν οι αναφορές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τους τρελούς.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας αναφέρει τα παρακάτω: 

"Έχει ανοίξει το τρελάδικο, βγήκαν οι τρελοί στους δρόμους. Θα τους ξαναμαζέψουμε"...

Ζητάμε εκ των προτέρων κατανόηση που αναπαράγουμε την παραπάνω φράση. Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο Mega Channel.

Oι δηλώσεις του πρώην υπουργού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ανακαλέσει, αλλιώς να τον ανακαλέσει στην τάξη το κόμμα του.

Δεν έχει καμία σημασία σε πιο πλαίσιο ή με ποια αφορμή έγινε η παραπάνω δήλωση. Πολιτικό πρόσωπο, σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης, που χρησιμοποιεί στιγματιστική ορολογία, η οποία υποβιβάζει και υποτιμά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, τους ψυχικά πάσχοντες, και ταυτόχρονα προτρέπει σε βία - γιατί βία είναι η ασυλοποίηση - θα μας βρίσκει πάντα αντιμέτωπους.

Το αναπηρικό κίνημα ματώνει εδώ και δεκαετίες να αποβάλει το στίγμα από την ψυχική νόσο, να πείσει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν στην κοινότητα, εάν έχουν τα απαραίτητα βοηθήματα, ότι τα άσυλα είναι οι αποθήκες των καταραμένων. 

Ελάτε στη θέση των ψυχικά πασχόντων, μπείτε στη θέση ανθρώπων που έχουν επιζήσει από άσυλα και ζουν πλέον στην κοινότητα. Η γλώσσα παράγει ιδεολογία, οι πολιτικοί πρώτοι οφείλουν να καταδικάζουν το στίγμα και να προάγουν τη σωστή δικαιωματική ορολογία. 

Οι πολιτικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Η συγκεκριμένη δήλωση έπρεπε να είχε στηλιτευθεί πρώτα από την δημοσιογράφο που πραγματοποιούσε τη συνέντευξη. Τα ΜΜΕ έχουν και παιδευτικό χαρακτήρα, καθώς μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια και πρώτοι οφείλουν να ελέγχουν το προϊόν που διακινούν".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα