Μέτρα για τον περιορισμό των ποσών από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Το clawback στη φαρμακευτική δαπάνη τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, σημειώνοντας αύξηση 18% το 2019 σε σύγκριση με το 2018. Το ποσό που εκτιμάται πως θα εισπραχθεί ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερο κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην αναφορά αυξημένης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην αναφορά, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως - για να αναστρέψει αυτή την τάση - το υπουργείο Υγείας παρεμβαίνει σε μέτρα ελέγχου της ζήτησης φαρμάκων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η εφαρμογή πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και η διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Εκτιμάται πως οι διαπραγματεύσεις θα αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων, δεδομένου ότι σημαντικό μερίδιο του προϋπολογισμού για φάρμακα υψηλού κόστους, αναμένεται να αυξηθεί λόγω της άφιξης νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Με σκοπό τη μείωση του clawback, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθαρρύνουν το ελληνικό υπουργείο Υγείας να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μηχανισμού, εντάσσοντας και στοιχεία κατανομής κινδύνου.

Οφειλές

Το υπουργείο Υγείας έχει εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών για clawback του πρώτου εξαμήνου του 2019, δηλαδή 330 εκατομμύρια από τα 410 εκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους πρέπει να εισπραχθούν έως τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για τους λοιπούς παρόχους (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και λοιποί), δεν έχει ξεκινήσει η είσπραξη του clawback, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης για τις 120 δόσεις.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στο ότι καθορίστηκαν μόλις στα τέλη του 2019 τα όρια δαπανών ανά κατηγορία, ενώ έχουν οριστεί τα όρια για το 2020.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]