"Εξαιτίας του άγχους και της αγωνίας του κόσμου μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος Κορονοϊού στην Ελλάδα, έχω πελάτη στο φαρμακείο μου κάθε τρία λεπτά", μας λέει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός Γρηγόρης Σαραφιανός από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπορεύματα αντιμικροβιακά -απολυμαντικά που αγοράστηκαν προ δύο ημερών, εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της είδησης και η νέα παραλαβή με βάση την ενημέρωση που έχει θα είναι περιορισμένη και μετά από 8 ημέρες.

Μάσκες, αντισηπτικά τζελ, υγρά μαντηλάκια απολυμαντικά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, σημειώνει ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι ίσως να υπάρχει πρόβλημα τις επόμενες ημέρες με σκευάσματα παρακεταμόλης (αντιπυρετικά), καθώς και με το οινόπνευμα. Οπως λέει οι πελάτες αγοράζουν φάρμακα παρακεταμόλης από 5 συσκευασίες και πάνω.

Με βάση την πληροφόρηση που έχει όσον αφορά για τις μάσκες επειδή όλες εισάγονται από την Κίνα, οι εταιρείες έκαναν κάποιες επαφές με εργοστάσια της Μαλαισίας. Ομως δεν κατάφεραν τίποτα, καθώς και αυτή κάνει εισαγωγές από την Κίνα. Τώρα, υπογράμμισε ο κ. Γ. Σαραφιανός, οι εταιρείες ψάχνουν από άλλες αγορές στην Κεντρική Ευρώπη (Ρωσία) να βγάλουν άκρη προκειμένου να γίνουν εισαγωγές σε μάσκες.

Ενδεικτικό της παράνοιας που επικρατεί, αναφέρουν άλλες πηγές, η έλλειψη μασκών έχει ωθήσει καταναλωτές να αγοράζουν μάσκες (με φίλτρα) που χρησιμοποιούν μαρμαράδες και ελαιοχρωματιστές.

Χωρίς κανείς να θέλει να υποβαθμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνει ο κ. Γ. Σαραφιανός είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί η ψυχραιμία από όλους και ο καθένας από εμάς να τηρεί πιστά τους κανόνες υγιεινής που έχουν δημοσιεύσει οι αρμόδιοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας