"Ιχνηλάτηση" και "αλγόριθμοι": δύο έννοιες που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες μέρες από τους επιστήμονες, στο πλαίσιο του εντοπισμού της διασποράς του κοροναϊού.

Πώς εφαρμόζονται οι μέθοδοι αυτές; Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στους τρόπους προσδιορισμού του κινδύνου, με αφορμή τη μόλυνση της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και του παιδιού της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν κριτήρια για να κατηγοριοποιηθεί κάποιος σαν υψηλού κινδύνου.

Για παράδειγμα, κίνδυνος υπάρχει σε επαφή επί 15 λεπτά και κοντινότερο από 2 μέτρα απόσταση στον ίδιο χώρο. Τέτοια περίπτωση είναι το οικογενειακό περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι, με τα παιδιά μας και με τους δικούς μας.

Όποιος έρθει σε επαφή με τον νοσούντα, είναι υψηλού κινδύνου. Άρα το οικογενειακό περιβάλλον της ασθενούς της πρώτης περίπτωσης στη Θεσσαλονίκη, είναι υψηλού κινδύνου. Για αυτόν τον άνθρωπο συστήνεται αυτή τη στιγμή ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Άλλο παράδειγμα είναι το πούλμαν με παιδάκια. Τα παιδάκια εντάσσονται στην κατηγορία "υψηλού κινδύνου" εάν είναι πάνω από 15 λεπτά και σε κοντινή απόσταση.

Ο οδηγός κάθεται 10 μέτρα μπροστά, αλλά μπαίνει και αυτός στην ίδια κατηγορία, ώστε να υπάρξει 100% πρόληψη.

Τα μέλη της οικογένειας του οδηγού ή τα μέλη της οικογένειας των άλλων παιδιών, δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Δεν θεωρούνται καν κινδύνου, όταν δεν έχουν συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη ομάδφα "αυτοεπιτηρείται", χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις της. Αν αναπτύξουν συμπτώματα να αναζητήσουν βοήθεια από τις  αρχές. Πρόκειται για την αρχική φάση ή τη "φάση περιορισμού στην κοινότητα".

Όταν υπάρχει μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα, όπως στην Ιταλία, δεν ελέγχονται καν οι ήπιες μορφές της νόσου.

Ελέγχονται τα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, Ελέγχονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη νοσηλείας, που έχουν πνευμονία.

Στην παρούσα φάση, οι επιδημιολόγοι επιχειρούν να περιορίσουν τη διασπορά.

Αεροπλάνο

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΠΑ, στενή επαφή στο αεροσκάφος ορίζεται ως εξής:

Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης 2 σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από τον κοροναϊό, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρετήσαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης.