Ερωτήματα προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζουν τα δοχεία αλκοολούχου διαλύματος στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Υγείας.

Την ώρα που η γρίπη και ο κοροναϊός "καλπάζουν" και η πολιτική ηγεσία κάνει έκκληση για τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, με έμφαση στα καθαρά χέρια, στον χώρο του υπουργείου δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες που εκδίδονται εκεί.

Αντί, δηλαδή, ο φορέας που συντονίζει την προσπάθεια ενημέρωσης να δίνει το παράδειγμα, υστερεί στο μάθημα που...διδάσκει.

Το Iatronet παρουσιάζει σήμερα την απαράδεκτη εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου.

Σε τοίχο που βρίσκεται δίπλα στη σκάλα που οδηγεί προς τον πρώτο όροφο, το δοχείο για το αντισηπτικό δείχνει να είναι άδειο επί πολλά χρόνια. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία κάτω, εμφανίζει εικόνα διάβρωσης και εγκατάλειψης.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος τοίχος βρίσκεται δίπλα στον χώρο αναμονής των πολιτών. Από τη συγκεκριμένη σκάλα περνούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

Ακριβώς δίπλα στο σαλονάκι αναμονής, το οποίο βρίσκεται δεξιά στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου και δίπλα σε μία προτομή (φωτογραφία πάνω) βρίσκεται μία βάση για ένα ακόμη δοχείο για αλκοολούχο διάλυμα.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η βάση είναι απολύτως άδεια και θυμίζει παλαιότερες εποχές, όταν το υπουργείο Υγείας έδινε το παράδειγμα…

Προχωρώντας δεξιά από την είσοδο, στον διάδρομο που οδηγεί προς τις υπηρεσίες, υπάρχει μία ακόμη βάση (φωτογραφία πάνω), η οποία περιέχει δοχείο.

Το δοχείο, όμως, είναι άδειο και διαβρωμένο. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως δεν περιέχει καν ακροφύσιο…

Μην πιστεύοντας στα μάτια μας, είπαμε να βεβαιωθούμε και προχωρήσαμε ελάχιστα μέτρα. Σε περίοπτη θέση, στον τοίχο, υπήρχε μία βάση με δοχείο που κάποτε (άγνωστο πότε) περιείχε αλκοολούχο διάλυμα (φωτογραφία πάνω).

Ήταν σκονισμένο και το ακροφύσιό του στραμμένο προς τον τοίχο…

Οδηγίες

Ελπίζοντας πως η απαράδεκτη αυτή εικόνα, παραθέτουμε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) για την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής σε σχέση με την πρόληψη μετάδοσης της γρίπης:

"Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!