Τις προτάσεις του για τη λειτουργία της Εκκλησίας, των σχολείων και των Πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της δραστηριότητας το κοροναϊού, κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) σημειώνει πως πρέπει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές στην καθημερινότητα:

Δεν πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων. Η έρευνα, οι διοικητικές υπηρεσίες και ο προγραμματισμός διδασκαλίας θα πρέπει να συνεχιστούν.

Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αυτό να το κάνουμε έγκαιρα πριν υπάρξει πρόβλημα. Όλα αυτά, πάντα με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για την χρονική περίοδο.

Για τους καρναβαλιστές, έγινε σαφής παραβίαση των αποφάσεων της Πολιτείας.

Για την Εκκλησία, συμμερίζεται τους προβληματισμούς. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οδηγία της Πολιτείας.

Δεν έχει ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να λέει κάτι. Αυτό καταδεικνύει και τη συνθετότητα του θέματος (σ.σ. ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε την Πέμπτη πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε επαφή για το θέμα με την Εκκλησία).

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, στις εκκλησίες έχουν ήδη διαδώσει τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία, αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Κοινωνία

Υπάρχουν παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν πάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία (λόγω της χρήσης του Αγίου ποτηρίου από κοινού).

Από τότε, έχουν περάσει 22 χρόνια και δεν έχουν προκύψει άλλες μελέτες, ενώ έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.

Αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όλοι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με βάση τα παραπάνω: "Θα μας το πει το ένστικτο μας", σημειώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως δεν είπε να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπε και για τα σχολεία. Όπως, αντίστοιχα, δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα.

"Θελουμε να έχουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους πιστούς; Η απλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό στην παρούσα φάση;", αναρωτιέται ο κ. Μόσιαλος, για να σημειώσει:

"Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται καθημερινά. Προτιμώ σε αυτή τη φάση, να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις μου, και να πείσω και την Πολιτεία και την Εκκλησία, αναφορικά με το τι χρειάζεται να επιτευχθεί, με απώτερο στόχο το μικρότερο πλήγμα στη Δημόσια Υγεία".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας