Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, εκφράζει τη βαθιά  της ανησυχία και επισημαίνει ότι σε τέτοιες περιόδους έξαρσης λοιμώξεων, οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα δεν θα πρέπει να εργάζονται σε χώρους άμεσης έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες (πχ ΤΕΠ, παθολογική ή πνευμονολογική κλινική κα) κατάσταση που θα ήταν επικίνδυνη για την υγεία τους και επιβάλλεται- προσωρινά τουλάχιστον- να απασχολούνται σε χώρους μειωμένης πιθανότητας έκθεσης σε λοιμώξεις.

Η κα Αθανασία Παππά αναφέρει στην επιστολή ότι: « Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας (ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό) που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα  φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα,  ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (κορτιζόνη, DMARDs, βιολογικούς παράγοντες) και ιδίως αυτοί με γενική (διαβήτης, στεφανιαία νόσος ) ή ειδική (σχετική με το ρευματικό νόσημα πχ διάμεση πνευμονοπάθεια) συννοσηρότητα, ανήκουν πρωτίστως στα άτομα υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) για εποχιακές ή ευκαιριακές λοιμώξεις»

Η κα Παππά συνεχίζει «Αυτός είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι αυτοί επιβάλλεται να εκτίθενται όσον το δυνατό λιγότερο σε ιογενές- μικροβιακό φορτίο, σε περιόδους έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως το διάστημα αυτό με την ενδημία του CON-VID19. Εάν κάποιος είναι σε βιολογική θεραπεία όπως αντι-TNF ή αντι IL-17Α, τότε γνωρίζουμε ότι το ανοσολογικό τους σύστημα υπολείπεται λόγω θεραπείας των φυσιολογικών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα, αν κολλήσει κάποιος μια λοίμωξη ή ιό».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]