Το πιθανότερο είναι μέχρι την Παρασκευή να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας που θα αφορά τον τρόπο εφαρμογής του ΦΕΚ τεύχος Α Νούμερο 22 (δημοσιεύτηκε 25/2/2020) που ορίζει στο άρθρο 4 την δυνατότητα επίταξης κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς και δέσμευσης υλικών προς όφελος της Δημόσιας υγείας, υπό την εξελισσόμενη απειλή του κοροναϊού. Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ αναφέρεται και η χρονική διάρκεια εφαρμογής αυτών των μέτρων, που είναι μέχρι και 25/6/2020.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το συγκεκριμένο θέμα έχει οριστεί σήμερα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων μονάδων από την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη και παραγόντων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν κάποια σημεία. Κατά πληροφορίες, η συνάντηση ολοκληρώθηκε και υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράγοντας από τον ιδιωτικό κλάδο, μας τόνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η διάθεση κλινών από τις κλινικές σε ασθενείς που σήμερα βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου αυτές να διατεθούν αποκλειστικά σε ασθενείς που νοσούν από τον κοροναϊό, ώστε να μην υπάρξει "ανάμειξη" ασθενών διαφορετικών παθήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σχεδιασμός όπως  έχει διατυπωθεί από παράγοντες του Υπουργείου Υγείας είναι κάποια δημόσια νοσοκομεία να νοσηλεύουν μόνο ασθενείς που νοσούν από κορωναϊό.

Ωστόσο, ενώ σύσσωμος ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών δηλώνει δίπλα στην κυβερνητική προσπάθεια επιβράδυνση των κρουσμάτων με κοροναϊό είναι απαραίτητο  να διευκρινιστούν κάποια σημεία που θα συμβάλλουν και στη συνολική διευκόλυνση αυτού του έργου

  1. Ποια νοσοκομεία θα αδειάσουν;
  2. Με ποιο κριτήριο θα γίνονται οι μεταφορές των ασθενών (ανάλογα των παθήσεων); Ασθενείς με ποιες παθήσεις θα μεταφερθούν;
  3. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των διακομιδών;
  4. Με ποιο τρόπο θα γίνει η τιμολόγηση και ποιος θα πληρώνει τελικά τη νοσηλεία; το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας ή ο ΕΟΠΥΥ.
  5. Θα δοθεί επιπλέον κονδύλι, καθώς θα υπάρξει ποσό συμμετοχής του ασθενή που θα μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική ;

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι στο προαναφερθέν ΦΕΚ στο άρθρο 5 προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Υγείας από το υπουργείο Οικονομικών, λόγω κοροναϊού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα