Μόνον ένας στους δέκα ενήλικες έχουν υγιή ούλα!

Εξαιρετικά άσχημη είναι η στοματική υγεία των Ελλήνων. Σχεδόν το σύνολο των ενηλίκων έχουν προσβληθεί από τερηδόνα και οι δύο στους τρεις έχουν αιμορραγία ούλων. Η κατάσταση αυτή συναρτάται με την απουσία συγκροτημένου συστήματος παροχής οδοντιατρικής φροντίδας.

Τα παραπάνω επισημαίνουν, με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς «…παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της, η πολιτεία αδιαφορεί για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου που οδηγούν στην υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας των Ελλήνων…».

Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής, είναι τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία για την στοματική υγεία των πολιτών. Από στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, προκύπτει ότι το σύνολο σχεδόν των ενηλίκων (ποσοστό 99,7%) ηλικίας 35 - 44 ετών, έχουν προσβληθεί από τερηδόνα και δύο στους τρεις έχουν αιμορραγία ούλων και μόνον ένας στους δέκα έχουν υγιή ούλα.

Στην επιστολή, το προεδρείο της Ομοσπονδίας μεταφέρει «…τη βαθύτατη και συνεχώς επιδεινούμενη ανησυχία του συνόλου του οδοντιατρικού κόσμου για την απαράδεκτη πλέον ολιγωρία της πολιτείας να συνδράμει στο έργο μας…

Οι Έλληνες ασφαλισμένοι – σημειώνεται – πληρώνουν από την τσέπη τους τις οδοντιατρικές δαπάνες, καθώς σχεδόν το 50% του πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) δεν έχουν καμιά κάλυψη για οδοντιατρική φροντίδα , ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν πολύ περιορισμένη κάλυψη.

«…Είχαμε την ελπίδα ότι με τον δυναμισμό που σας διακρίνει θα επιταχύνατε τις τομές που κρίνουμε αναγκαίες για την επίτευξη του οράματός μας…», αναφέρουν οι οδοντίατροι, οι οποίοι διεκδικούν την προώθηση των εξής θεμάτων:

Του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα δίνει το στίγμα της Οδοντιατρικής του μέλλοντος. Την κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων. Τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση οδοντιάτρων. Το σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα ιατρικά - οδοντιατρικά απόβλητα και την Οδηγία 2005/36/ΕΚ για τα επαγγελματικά προσόντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια