Ο ιός SARS-COV2 που έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επισκιάζει φέτος τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που είναι στις 20 Μαρτίου 2020.

‘’Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) εκφράζουμε την ανησυχία μας για την εξάπλωση του ιού και στη χώρα μας και εκδηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο σύνολο των λειτουργών της υγείας, που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους.

 Ωστόσο και οι οδοντίατροι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα. ‘’

 Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «τα οδοντιατρεία είναι ανοιχτά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και για όσο διάστημα θα υπάρχει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που προσφέρει ασφάλεια για τη μη διασπορά του ιού. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να μεριμνήσει για την επάρκεια των υγειονομικών υλικών, διαφορετικά τα οδοντιατρεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά».

Επισημαίνουμε ότι, το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σώματος.    Με μία εξέταση οι οδοντίατροι μπορούμε να καταλάβουμε το επίπεδο της υγείας του ασθενούς, αφού το στόμα δείχνει πόσο ο ασθενής νοιάζεται για αυτήν και πόσο σέβεται τον εαυτό του.

Η σωστή και αποτελεσματική φροντίδα του στόματος χαρίζει όχι μόνο στοματική αλλά και σωματική υγεία, σημειώνει ο κ. Δεβλιώτης και ζητεί από την πολιτεία να σχεδιάσει προληπτικές οδοντιατρικές δράσεις για τους πολίτες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μόλις τελειώσει το κύμα πανδημίας  Covid-19.

Οι οδοντίατροι, μπορούμε να συμβάλλουμε στη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ασθένειες και πρέπει να συμμετέχουμε στον επιτελικό σχεδιασμό για τη  Δημόσια Υγεία, γιατί, όπως λέμε χαρακτηριστικά, η οδοντιατρική θεραπεία δεν αφορά μόνο το στόμα, αφορά το σώμα ολόκληρο!’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη