Την εκτίμηση πως η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη, εκφράζει ο υπουργός Υγείας.

Υιοθετώντας τη φράση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα "σαν να έχει μπει φρένο", ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στο δελτίο του ΑΝΤ1:

"Είναι δίκαιο να πει κανείς ότι μέχρι σήμερα οι καμπύλες εξάπλωσης της νόσου σε σχέση με τη χώρα, το σύστημα Υγείας και τα μέτρα είναι ελεγχόμενες. Όμως, αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει εάν και εφόσον δεν επιδείξουμε την απαραίτητη και σωστή συμπεριφορά".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ΕΣΥ έχει αντέξει, αλλά δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι χώρες - κολοσσοί έχουν καταρρεύσει με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας:

"Ο τρόπος που θα κινηθούμε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Μαρτίου, τον Απρίλιο και όσο διαρκέσει αυτή η ιστορία, έχουν να κάνουν πρωτίστως με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ατομικά".

Αναφερόμενος στον κοροναϊό, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως πρόκειται για έναν νέο ιό, τον οποίο μελετούν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ΕCDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και οι Έλληνες ειδικοί:

"Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα 28 κορυφαίων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και φυσικά τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές και γιατρούς ,οι οποίοι καθημερινά αναλύουν τα στοιχεία", επισήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο πότε θα τελειώσει η περιπέτεια, σημείωσε πως κανείς δεν το γνωρίζει, καθώς πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος κάνει έναν κύκλο ενδεχομένως 6 έως 8 εβδομάδων, αλλά αυτό μπορεί να είναι και παραπάνω, ανάλογα με τις συνθήκες.    

Επικαλέστηκε και μία σειρά άλλων δεδομένων, όπως το εάν οι καιρικές συνθήκες τον επηρεάζουν ή όχι και το εάν θα μεταλλαχθεί. Αν, τελικά, έχει να κάνει μόνο με τις ευπαθείς ομάδες και τις μεγάλες ηλικίες ή επηρεάζει και άλλες ηλιακές ομάδες.

Εξετάσεις

Αναφερόμενος στις εξετάσεις για τον κοροναϊό και στο εάν υπάρχει επάρκεια σε τεστ, ο υπουργός παραδέχτηκε πως όλες οι χώρες βρίσκονται σε έλλειψη:

"Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη στα αντιδραστήρια και στα μέσα με τα οποία λαμβάνεται το επίχρισμα. Προφανώς, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν και πιο γρήγορα τεστ, με αίμα ή σάλιο".

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα συνεχίσει να τηρεί τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, λέγοντας πως τους σέβεται και ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις αποφάσεις τους:

"Προφανώς, είναι προτεραιότητα να εξετάζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία και αυτοί που κινδυνεύουν", υπογράμμισε