Oυσιαστικά μέτρα και μέριμνα από την Πολιτεία έτσι ώστε να υποστηριχτούν οι δομές των μελών της και να συντονιστεί το σύνολο των παρόχων υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση του Κορονοϊού, ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Η υγειονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε εξέταση προληπτικής Ιατρικής και εξετάσεις πραγματοποιούν μόνο όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επείγοντα ή/και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα διαγνωστικά κέντρα με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών και των κρουσμάτων του Κορωνοϊού COVID-19 καθώς οι ασθενείς αποφεύγουν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Και όλα αυτά ενώ στο σύνολο των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με άδειες ασθενείας, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.


Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος μας εξαιρέθηκε των μέτρων στήριξης προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα διαγνωστικά κέντρα. Δεν έχουμε έσοδα παρά μόνο έξοδα. Στηρίζουμε το σύστημα Υγείας εξ’ ιδίων πόρων και ταυτόχρονα μας ζητείται να πληρώσουμε κανονικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας. Μέχρι τώρα συμμετείχαμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μην υπάρξουν απολύσεις αλλά η οικονομική ασφυξία θα μας αναγκάσει να πάρουμε και τέτοια μέτρα.


Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα και μέριμνα έτσι ώστε να υποστηρικτούν οι δομές μας και να συντονιστεί το σύνολο των παρόχων υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και πρωτότυπη σκέψη για την θεραπεία των ασθενών καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφύγουμε την έξαρση. Ακόμα και μέτρια έξαρση θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ. Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει παραδείγματα άλλων χωρών όπως πχ. την Γερμανία που δίνει κίνητρα να συμμετέχουν ιδιώτες σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα αντιμετώπισης ή την Βρετανία που υπήρξε συμφωνία μεταξύ του NHS και του ιδιωτικού τομέα για την συντονισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο εθελοντισμός δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επίταξη θα είναι μέτρο απελπισίας. Ας λειτουργήσουμε συντονισμένα. Εμείς γνωρίζουμε και μπορούμε."

Aξίζει να αναφερθεί ότι προ ημερών το ΔΣ του ΠΑΣΙΔΙΚ είχε προωθήσει άλλη επιστολή στους αρμοδίους τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες και κατόπιν των εξελίξεων αλλά και των αποφάσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, παρατηρείται δραματική πτώση του κύκλου εργασιών, η οποία ανέρχεται τουλάχιστον σε 70%. Καθημερινά ακυρώνονται ραντεβού από τους ασθενείς λόγω φόβου αλλά και λόγω των συστάσεων της Κυβέρνησης να Μείνουν Σπίτι.

Επιπρόσθετα, στο σύνολο των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με άδειες ασθενείας, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.


Ουσιαστικά έχει διακοπεί η προληπτική Ιατρική στο 100% και εξετάσεις πραγματοποιούν μόνο όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επείγοντα ή/και σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι και δεν προσέρχονται στα Δημόσια Νοσοκομεία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών και των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID-19.


Συνεπώς τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα στηρίζουν για μια ακόμη φορά έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποσυμφορίζοντας όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία ανά την Επικράτεια.
"Ωστόσο, κατόπιν των ανωτέρω γεγονότων, δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στα έξοδα λειτουργίας μας και στις υποχρεώσεις μας, για τους επόμενους μήνες και ανακύπτει σοβαρό θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων μας.
Αποτελεί άμεση ανάγκη, η Κυβέρνηση να προβλέψει άμεσα σειρά μέτρων στήριξης και του κλάδου μας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να αναστείλουμε τη λειτουργία μας, όπως και άλλες επιχειρήσεις, αποφεύγοντας καθημερινά προβλήματα (επαφή με ασθενείς που πιθανότητα είναι φορείς του νέου κορωνοϊού COVID-19)."