Σε κατασχέσεις εκατομμυρίων συσκευασιών πλαστών και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, προχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές, την ώρα που το Διαδίκτυο βρίθει αγγελιών για δήθεν προϊόντα προστασίας από τον κοροναϊό.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) συμμετείχε τις τελευταίες εβδομάδες σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της εμπορίας πλαστών φαρμάκων.

Κατασχέθηκαν πάνω από 4,4 εκατομμύρια τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Εξαρθρώθηκαν 37 εγκληματικές οργανώσεις και έγιναν 121 συλλήψεις. Αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο 2.500 σύνδεσμοι σε ιστοτόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά καταστήματα και διαφημίσεις.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχέση με την προστασία από τις διαδικτυακές απάτες.

"Οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν συμβουλές για τους τρόπους που μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν. Πρέπει να ελέγχεται λοιπόν αν οι δικτυακοί τόποι συνδέονται με αξιόπιστους φορείς και επιχειρήσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα το πρωί, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συζήτησε το θέμα με την Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ.

Αγωνία

Στο μεταξύ, διαφημίσεις για πλαστά ιατρικά προϊόντα και διαδόσεις για δήθεν προστατευτικά μέσα κατά του SARS-COV 2, κατακλύζουν το Διαδίκτυο.

Την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνιά για την έκβαση της πανδημίας, ορισμένοι κερδοσκοπούν, παραπληροφορούν και εκμεταλλεύονται τη διάχυτη αγωνία.   

Σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έναρξη της πανδημίας παρατηρείται αύξηση της πώλησης πλαστών προϊόντων από ανέντιμους έμπορους στο Διαδίκτυο, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ή θεραπεύουν από τον ιό.

Οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί αφορούν διάφορα αγαθά όπως μάσκες, καλύμματα και απολυμαντικά χεριών. Οι εν λόγω έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, ισχυριζόμενοι για παράδειγμα ότι βρίσκονται σε έλλειψη και έτσι παραπλανούν τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Κομισιόν και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPC) ξεκίνησαν κοινές δράσεις, κατόπιν των μέτρων που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση.

Πληροφορίες

Οι ευρωπαικοί Οργανισμοί ανταλλάσσουν ενεργά πληροφορίες και συνεργάζονται για μια συνεκτική προσέγγιση καταπολέμησης αυτών των πρακτικών, ώστε οι καταναλωτές να μην εξαπατώνται από ανέντιμους εμπόρους.

Σκοπεύουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις πρακτικές αυτές.

Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο αποτελεσματική είναι η καμπάνια για τα πλαστά ιατρικά προιόντα και φυσικά η απήχηση που έχει στον πληθυσμό.

Διότι, όλοι αυτοί που εξαπατούν τους καταναλωτές δεν πρόκειται να παύσουν την δραστηριότητά τους, καθώς η εποχή αυτή αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024