Επιτακτική θεωρεί η χημική βιομηχανία της χώρας την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δηλαδή των εργοστασίων που θα παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών σε επιστολή (2η κατά σειρά) που προώθησε στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων του ΕΟΦ, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Δ, Φιλίππου, στον Υφυπουργό του Υπουργείου Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α, Γεωργιάδη και στον Υφυπουργό κ. Ν. Παπαθανάση, χαιρετίζει καταρχήν την απόφαση του ΕΟΦ να κάνει χρήση του άρθρου 55 του Κανονισμού 528/2012/ΕΕ (BPR) για την επιτάχυνση της κυκλοφορίας απολυμαντικών και αντισηπτικών PT1 και ιδιαίτερα για την δυνατότητα εισαγωγής δραστικών ουσιών από τρίτες χώρες και κατά παρέκκλιση του άρθρου 95.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, "η χημική βιομηχανία που εκπροσωπούμε, διαθέτει τεράστια εμπειρία στην παραγωγή χημικών συνθέσεων με ανάμειξη, περιλαμβανομένων των απολυμαντικών διαφόρων τύπων και διατηρεί επιχειρησιακούς δεσμούς με προμηθευτές χημικών ουσιών από την ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα".

Ωστόσο, αναφέρει η επιστολή, δυστυχώς η δυνατότητα παραγωγής εναπόκειται στην εγγραφή στο μητρώο επιχειρήσεων του ΕΟΦ που διέπεται από αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο αφού:


1. Μεταξύ των δικαιολογητικών πρέπει να αναφέρεται ρητά η δραστηριότητα παραγωγής βιοκτόνων στην έγκριση ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) και λειτουργίας του εργοστασίου, δεν αρκείται στην απλή τροποποίηση του περιεχομένου αυτών των αδειών.


2. Πρέπει η μονάδα να ανήκει στη μεσαία όχληση (αυτός ο όρος καταργήθηκε με νόμο του 2019) εξομοιώνοντας τις απαιτήσεις από πλευράς όχλησης προς ένα εργοστάσιο που παράγει πολυμερή, ασφαλτικά και άλλα προϊόντα που όντως έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την επίπτωση στο περιβάλλον.


Έτσι η εγγραφή στο μητρώο καταλήγει να είναι συναρμοδιότητα και των υπηρεσιών της Περιφέρειας με αποτέλεσμα ο απαιτούμενος χρόνος εγγραφής να είναι 6-12 μήνες.

Αυτή η διαδικασία δεν συνάδει με τις σημερινές ανάγκες και προτείνουμε να ανασταλεί για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται στην επιστολή, οι ενδιαφερόμενοι κλάδοι συναφών ΚΑΔ να υποβάλουν στα δικαιολογητικά της αίτησης με την ΑΕΠΟ και την άδεια λειτουργίας που διαθέτουν και με τον αριθμ.πρωτοκόλλου εγγραφής στο μητρώο του ΕΟΦ να λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας.

Θα μπορούσε στα δικαιολογητικά να προστεθεί η πιστοποίηση με αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας ISO 9001, 14001, 22000 κλπ. που διαθέτουν πάρα πολλές επιχειρήσεις σήμερα.

Ενδεικτικό των αναγκών που έχει η αγορά σε υγειονομικό υλικό είναι επιστολή που προώθησε το Υπουργείο Εξωτερικών ( Γραφειο γενικου γραμματέα
διεθνών οικονομικών σχεσεων και εξωστρέφεια)προς την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών , τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών & Ιατρικών Αερίων Ελλάδας (με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς)


Στην επιστολή αυτή αναφέρεται :

Υπό το πρίσμα των αυξημένων αναγκών διεθνώς για την επείγουσα αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας κορωνοϊού, παρακαλούμε να εξετάσετε κατά πόσον οι εταιρείες – μέλη σας έχουν δυνατότητες παραγωγής ή αύξησης τυχόν υφισταμένης παραγωγικής δυναμικότητας των ακολούθων ειδών:


Biohazard Bags

N-95 Masks

Shrouds

Gloves

Gowns

Elastomeric Respirator

Powered Air Purifying Respirator (PAPR)

Preference for Max Air Pro

Powered Air Purifying Respirator (PAPR) Visors

Surgical Level I/LLL Masks

Tyvek Coveralls with Hoods

Tyvek Hoods

Tyvek Sleeves

Tyvek Suits

Ventilators

Ventilator Supplies

Metered Dose Inhalers

Swab Kits: E-swab / UVT

Protective Eyewear

Face Shields

Shoe Covers

Surgical Caps

Hand Sanitizer

Specimen Transport Bag

Sharps Containers

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;