Εν μέσω έλλειψης μασκών προσώπου για το υγειονομικό προσωπικό στις ΗΠΑ όσον αφορά την καταπολέμηση της COVID-19, έρευνες δείχνουν ότι οι μάσκες τύπου Ν95 μπορούν να αποστειρωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η έλλειψη μασκών στις ΗΠΑ θέτει τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ασθενείς σε κίνδυνο αλλά νέα ευρήματα ενδεχομένως μπορούν να  βρουν τρόπους μείωσης της έλλειψης.

Ερευνητές του University of Massachusetts (UMass) Amherst αναφέρουν ότι μια μάσκα τύποιυ N95 αποστειρωμένη με εξατμισμένο υπεροξείδιο υδρογόνου  μπλοκάρει τα μολυσμένα σωματίδια το ίδιο αποτελεσματικά με μια καινούργια  μάσκα.

Στο μεταξύ νοσοκομεία του Duke University στη  Βόρεια Καρολίνα άρχισαν να επαναχρησιμοποιούν πρωτόκολλο αποστείρωσης μασκών που είχε αναπτυχθεί το 2016.

Ο Richard Peltier, καθηγητής δημόσιας υγείας του UMass δήλωσε ότι μια χρησιμοποιημένη μάσκα θα μπορούσε να έχει πάνω της τον κωροναιό, επομένως η επαναχρησιμοποίησή της χωρίς αποστείρωση βάζει σε κίνδυνο αυτόν που τη φορά ή άλλον ασθενή.

Σωματίδια που μπλοκάρονται από τη μάσκα κρατούνται μέσα της, επομένως πρέπει να αποστειρωθεί αν δεν πεταχτεί.

Ωστόσο, υπήρχαν ανησυχίες ότι η αποστείρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβαθμίσει το υλικό του φίλτρου της  μάσκας οδηγώντας σε μη κατάλληλη λειτουργία της.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι δεν είναι έτσι.

Οι μάσκες τύπου Ν95 δουλεύουν το ίδιο καλά μετά την απολύμανση, δήλωσε ο Peltier σε δελτίο Τύπου του UMass.

Συνήθως τέτοιο τεστ θα πρέπει να επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές αλλά το  Boston hospital που προμήθευσε τις μάσκες δεν μπορούσε να διαθέσει άλλες.

Ο Peltier δήλωσε ότι δεν είμαστε πια κάτω από κανονικές συνθήκες και πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε όσο μπορούμε.

Σε σχετικά νέα, ερευνητές του Duke επιβεβαίωσαν τρόπο χρήσης εξατμισμένου υπεροξείδιου υδρογόνου  για την απολύμανση μασκών, ώστε να είναι ασφαλείς για επαναχρησιμοποίηση.

Το Duke χρησιμοποιεί ως ρουτίνα υπεροξείδιο υδρογόνου   για την αποστείρωση υλικού, ακόμα και δωματίων. Η διαδικασία που δοκιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από άλλους το 2016 σκοτώνει μικρόβια στη μάσκα αφού αυτή φορεθεί.

Η διαδικασία δοκιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από άλλους το  2016, και σκοτώνει μικρόβια στη μάσκα μετά τη χρήση της. Οι πρωτύτερες έρευνες δεν περιλάμβαναν δοκιμή προσαρμογής μετά τον καθαρισμό ώστε να αποδειχτεί ότι η στρατηγική είχε εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Ο Matthew Stiegel, δήλωσε ότι τώρα έδειξε πως αυτό δουλεύει και θα αρχίσει η χρήση της τεχνολογίας άμεσα και στα 3 νοσοκομεία ( Duke Health Hospitals.)

Το Duke δημοσίευσε το πρωτόκολλό του για απολύμανση της μάσκας ώστε να το χρησιμοποιήσουν και άλλα νοσοκομεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις