Επιστολή στον Υπουργό Υγείας καθώς και σε 23 Νοσοκομεία της χώρας προώθησε η Ελληνική Αιματολογική εταιρεία προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τους ασθενείς που έχουν αιματολογικά νοσήματα και τους μεταμοσχευμένους. Συγκεκριμένα η επιστολή που κοινοποιήθηκε στους Διοικητές των κάτωθι Νοσοκομείων.

Γ.Ν. «Ελ. Βενιζέλου – Αλεξάνδρα» / Γ.Α.Ο.Ν.Α «Άγιος Σάββας» / Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία» / Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ» / Γ.Ν.Α «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» / Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» / Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» / Γ.Ν.Α «ΛΑΪΚΟ» / «ΜΕΤΑΞΑ» / Γ.Ν.Α «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» / Π.Γ.Θ «ΑΧΕΠΑ» / Α.Ν.Θ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» / Γ.Ν.Θ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» / Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»/ Γ.Ν.Α «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» / Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης /Π.Γ.Ν Ιωαννίνων / Π.Γ.Ν. Λάρισας / Π.Γ.Ν Πατρών / Γ.Ν. Πατρών «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» / Π.Γ.Ν. Ηρακλείου / Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» / Γ.Ν. Χανίων.αναφέρει τα εξής:

"Η επιδημία από τον νέο κορωνοϊό SARS-COV-2 εξαπλώνεται ταχέως και κρούσματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Οι επιδημίες αναπνευστικών ιών στην κοινότητα, και μάλιστα με τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, αναμένεται να οδηγήσουν σε επιδημία και σε ειδικές ομάδες ανοσοκατασταλμένων ασθενών, κατ’ εξοχήν δε στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και τους μεταμοσχευμένους.

Η έκθεση στον ιό των συγκεκριμένων ασθενών συνεπάγεται σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, καθώς και μεγάλο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία εισηγείται αρμοδίως προς το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ληφθεί μέριμνα για τον ειδικό χειρισμό των ασθενών αυτών. Οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να κατευθύνονται σε ειδικά διαμορφωμένο και σχετικά απομονωμένο χώρο, κατά προτίμηση κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου, προς εξέταση από τον εφημερεύοντα ιατρό της Αιματολογικής Κλινικής ή της Παθολογικής Κλινικής που έχει την ευθύνη των ασθενών αυτών.

Σημειώνεται, ότι πρέπει να προβλέπεται ειδικός χώρος αποκλειστικά για τους αιματολογικούς ή μεταμοσχευμένους ασθενείς, ώστε να προστατεύονται από τον κίνδυνο έκθεσης σε άλλους λοιμώδεις παράγοντες. Επιπλέον, οι ασθενείς της ομάδας αυτής ενδέχεται να έχουν οποιαδήποτε απειλητική για τη ζωή λοίμωξη μη σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Η προτεινόμενη διαδικασία θα συντελέσει στην έγκαιρη και βέλτιστη εκτίμηση και θεραπευτική παρέμβαση και θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του SARSCOV-2 στο προσωπικό και τους ασθενείς των Αιματολογικών Τμημάτων και των Μονάδων Μεταμόσχευσης, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Υπογραμμίζεται η σημαντική επιστημονική προσπάθεια και το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται η θεραπεία των αιματολογικών νοσημάτων και οι μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κοινωνική επένδυση που οφείλουμε να προστατεύσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της σοβαρής επιδημίας.

Ήδη, οι Αιματολόγοι έχουμε προσαρμόσει το θεραπευτικό σχεδιασμό των ασθενών μας, αξιολογώντας τον κίνδυνο λοίμωξης ή έκθεσης στον ιό σε σχέση με την επιθετικότητα του νοσήματος και τη συνολική κατάσταση της υγείας τους. Αναφορικά δε με τους υποψήφιους λήπτες και δότες για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες του European Blood and Marrow Transplantation Group (ΕΒΜΤ), οι οποίες επικαιροποιούνται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας."

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο