Χωρίς τις αναγκαίες υποδομές για να αντιμετωπίσουν την κρίση, χωρίς γιατρούς και προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων καλούνται να υποστηρίξουν την υγεία των νησιωτών, καθώς είναι οι μοναδικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας του νομού Κυκλάδων, εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές, καθώς είναι σίγουρο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα Κέντρα Υγείας θα κληθούν ακόμα και να νοσηλεύσουν ασθενείς με την νόσο.

Δεν έχουν δημιουργηθεί παντού κέντρα υποδοχής ασθενών στον προαύλιο χώρο, όπως τοποθέτηση κοντέινερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των ασθενών, ασθενείς μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και κινούνται σε όλους τους χώρους, οι είσοδοι δεν ελέγχονται και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι οι ίδιοι που θα κληθούν άμεσα να παρέχουν υπηρεσίες στα ενδεχόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, επιβάλλεται άμεσα να δημιουργηθούν - όπου δεν έχει γίνει - και ειδικοί θάλαμοι βραχείας νοσηλείας (σε συνθήκες απομόνωσης).

Οι ύποπτοι ή οι νοσούντες ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν κάποιο διάστημα νοσηλευόμενοι στα Κέντρα Υγείας, εως ότου διακομισθούν στο νοσοκομείο αναφοράς (εάν είτε οι καιρικές συνθήκες είτε και άλλοι παράγοντες καθυστερήσουν την διακομιδή).

Υποστελέχωση 

Όπως καταγγέλλουν, τραγική είναι και η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας. Συγκεκριμένα, η κατάσταση έχει ως εξής: 

  • Κέντρο Υγείας Πάρου: Έχει ακάλυπτες πολλές βάρδιες του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Κέντρο Υγείας Αμοργού: Υπηρετούν μία επικουρική γενική γιατρός και μια παιδίατρος (οι αγροτικοί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς ειδικό γιατρό). Εργάζονται, επίσης, δύο άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, ο ένας είναι επικουρικός που σε λίγους μήνες τελειώνει η σύμβασή του.
  • Κέντρο Υγείας Μήλου: Υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός, ο οποίος είναι με τρίμηνη μετακίνηση από άλλη Δ.Υ.Π.Ε. Αρκετές βάρδιες των πληρωμάτων ασθενοφόρου μένουν ακάλυπτες.
  • Κέντρο Υγείας Ίου: Υπηρετούν ένας γενικός γιατρός και ένας επικουρικός ορθοπεδικός. Υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ΕΚΑΒ δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
  • Κέντρο Υγείας Μυκόνου: Πολλές βάρδιες μένουν ακάλυπτες από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και ΕΚΑΒ.
  • Κέντρο Υγείας Άνδρου: Οι βάρδιες του ΕΚΑΒ βγαίνουν με δυσκολία.
  • Κέντρο ΥγείαςΤήνου: Υπηρετούν ένας παθολόγος, μια καρδιολόγος, μια παιδίατρος και μια επικουρικός μικροβιολόγος. Οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία σε ένα νησί με δέκα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση πρόσληψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων για τις κενές οργανικές θέσεις των Κέντρων Υγείας.

Ζητούν, επίσης, να δρομολογηθούν οι μόνιμες προσλήψεις, να προχωρήσει η προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που έχει ανακοινωθεί στις αρχές του 2019 και προσλήψεις λοιπού προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού