Σοκ προκαλεί επιστολή των γιατρών της Α' Παθολογικής κλινικής Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Όπως καταγγέλλουν προς τη διοίκηση, καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά COVID-19 (είναι νοσοκομείο αναφοράς), με ακατάλληλες προστατευτικές μάσκες.

Η κλινική ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 11 Μαρτίου και έχει περιθάλψει 44 ασθενείς - επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με κορωνοϊό, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25 ασθενείς.

Σε σχέση με το ακατάλληλο προστατευτικό υλικό, οι γιατροί αναφέρουν στην επιστολή, που παρατίθεται πιο κάτω, τα εξής:

"Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως 'υψηλής αναπνευστικής προστασίας' - FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα).

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε  ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής  που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής".

Κυρώσεις

Οι γιατροί απαιτούν επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουν το έργο τους.

Στην περίπτωση - αναφέρουν - που τούς δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός σε γνώση αρμοδίου, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του υγειονομικού προσωπικού σε κίνδυνο. Η πράξη επιφέρει νομικές κυρώσεις.

"Σάς ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε, σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά", καταλήγουν στην επιστολή.

ΕΙΝΑΠ

Την καταγγελία έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η διοίκηση του ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής - Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου, οι οποίες - όπως καταγγέλλουν οι γιατροί - δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση:

"Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις", αναφέρεται στην επιστολή προς τον υπουργό, με το εξής αίτημα:

"Απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν. Το προσωπικό του νοσοκομείου περιμένει άμεσα τη προμήθεια του κατάλληλου υλικού".

Κατάλληλες

Στο μεταξύ, πηγές από το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων - Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτη Παπανικολάου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι ο αριθμός που επισημαίνεται στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος.

Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114 (φωτογραφία πάνω).

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ψεύδος, σημειώνοντας πως το ΕΣΥ προμηθεύεται μάσκες πιστοποιημένες για ιατρική χρήση και πως ο κωδικός που παρουσιάζεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;