H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέους διασυνοριακούς κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή ασθενών και ιατρικού προσωπικού. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή βοήθειας εκτάκτου ανάγκης από την ΕΕ για τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υποδηλώνουν ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν, εφόσον είναι δυνατόν, νοσοκομειακά κρεβάτια και ιατρικό προσωπικό

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η πανδημία "είχε ήδη δώσει μεγάλη έμφαση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης" και ότι "εξαιρετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης" δικαιολογούν "μια πιο συντονισμένη προσέγγιση" στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Η Επιτροπή πρότεινε, συνεπώς, στις χώρες μέλη "να κάνουν πλήρη χρήση" των υφιστάμενων εθνικών δομών υγείας" για να βοηθήσουν τους ασθενείς που χρειάζονται κρίσιμη φροντίδα".

Παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι η παροχή διασυνοριακών διαθέσιμων κλινών για νοσηλεία. Ορισμένες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, έχουν ήδη λάβει ασθενείς από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις εθνικές υγειονομικές αρχές να βοηθήσουν τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να ανταλλάσσουν εμπειρογνωμοσύνη και δεξιότητες που εργάζονται μαζί πέρα από τα σύνορα.

Όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων, η Επιτροπή πρότεινε στις εθνικές αρχές να εκδώσουν γενική προηγούμενη άδεια "να εξασφαλίσουν την κάλυψη όλων των δαπανών που επιβαρύνουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που φιλοξενεί".

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι "έχει δεσμευθεί να βοηθήσει" τον συντονισμό των αιτήσεων και των προσφορών σχετικά με τις κλίνες εντατικής θεραπείας μέσω της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας και του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης του εν λόγω κοινοβουλευτικού οργάνου. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση της έκτακτης μεταφοράς ασθενών.

Το πλήρες κείμενο των νέων κατευθυντήριων γραμμών διατίθεται εδώ: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/guidelines_on_eu_emergency_assistance_in_cross-bordercooperationin_heathcare_related_to_the_covid-19_crisis.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία