"Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος για εμάς. Ειδικά και στην περίπτωση του κορωνοϊού, να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει, ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον ιό".

Τα παραπάνω επισήμανε την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως πολλά υλοποιήθηκαν στον τομέα της Υγείας το τελευταίο διάστημα, τα οποία αποτελούσαν μακροχρόνιους σχεδιασμούς:

"Εμείς που ασχολούμαστε με τα συστήματα Υγείας, με την πολιτική και τη διοίκηση των υπηρεσιών Υγείας, συνηθίζαμε παλιά να μετράμε τη δυναμικότητα ενός συστήματος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων, πόσα νοσοκομεία έχουμε και τον αριθμό των κλινών. 

Τα σύγχρονα συστήματα Υγείας έχουν δείκτες μέτρησης της απόδοσής τους, που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος, δηλαδή κατά πόσο ένα σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Και το δικό μας σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και αυτό καταδεικνύεται καθημερινά στην περίπτωση του κορωνοϊού".

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος:

"Καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το Πρωτοβάθμιο όσο και το Δευτεροβάθμιο σύστημα Υγείας και αυτό, φέραμε και φέρνουμε καινούριο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο προσωπικό.

Όλα αυτά δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι μέχρι στιγμής το σύστημα Υγείας τα έχει πάει καλά. Αλλά, και μετά την κρίση του κορωνοϊού, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δημιουργούμε αυτή την παρακαταθήκη και είμαι βέβαιος ότι μετά την κρίση θα έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο σύστημα".

Άλμα

Αναφερόμενος σε παλαιότερους τίτλους εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, πως άνθρωποι περιμένουν για μία μονάδα, για μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κυρίως κατά την περίοδο της γρίπης το χειμώνα, σημείωσε:

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά θα είναι παρελθόν. Το σύστημα Υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη μέρα. Αυτή την περίοδο, η χώρα μας έχει κάνει ένα ψηφιακό άλμα στον τομέα της Υγείας. Δράσεις τις οποίες τις σχεδιάζαμε μέσα στο χρόνο να τις υλοποιήσουμε, τις έχουμε υλοποιήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα η άυλη συνταγογράφηση.

Και όλα αυτά, είναι προς όφελος των συμπολιτών μας, δεν επιφέρουν κανένα κόστος και τον εξυπηρετούν στην καθημερινή του επαφή με το σύστημα Υγείας. Η κρίση μάς δίνει και την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να φτιάξουμε το σύστημα Υγείας το οποίο θέλουμε να έχουμε".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας