Επιστολή στον υπουργό υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, για τη διανομή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού. Η κατάσταση είναι δύσκολη μετά και την παύση λειτουργίας του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, καθώς οι Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού που κατοικούν στον Νομό Αττικής, έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα ειδικά φάρμακα ανοσοκαταστολής τους μόνο στα Φαρμακεία Ν. Ιωνίας Πειραιά, Καματερού, Καλλιθέας, επισημαίνει η επιστολή .

Οπως αναφέρεται σε συνέχεια της ιδιαίτερα θετικής ρύθμισης (της ήδη εφαρμοζόμενης) άυλης συνταγογράφησης, καθώς και της πρόβλεψης ότι, "προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφορών", που έχουν περιληφθεί στην από 20/03/2020 ΠΝΠ, καθώς και των από 03/04/2020 σχετικών Οδηγιών Συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ, επισημάνουμε την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στους ανωτέρω Δικαιούχους – Ευπαθείς Ομάδες και οι Νεφροπαθείς-Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού, καθώς επίσης και να εφαρμοστεί στην πράξη, το συντομότερο δυνατό, η ανωτέρω ρύθμιση.

Στις σημερινές συνθήκες ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η προσέλευση και ο αναπόφευκτος συνωστισμός μεγάλου αριθμού ατόμων, που ανήκουν σε Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού (όπως είναι και οι σε ανοσοκαταστολή ευρισκόμενοι Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού), στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί σημαντικότατους κινδύνους για την υγεία τους.

Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται, μάλιστα, κατά πολύ με βάση το γεγονός ότι, μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή της παύσης της λειτουργίας του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αλεξάνδρας 119 και της σχετικής κατανομής των διανεμόμενων από αυτό φαρμάκων ανοσοκαταστολής, που αφορούν στους Μεταμοσχευμένους εκ Νεφρού, σε άλλα Φαρμακεία του Νομού Αττικής. Οι Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού που κατοικούν στον Νομό Αττικής, έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα ειδικά φάρμακα ανοσοκαταστολής τους μόνο στα Φαρμακεία Ν. Ιωνίας Πειραιά, Καματερού, Καλλιθέας .

Ως εκ τούτου, πρέπει να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους και να συνωστίζονται για την παραλαβή των φαρμάκων τους μόνον στα ανωτέρω τέσσερα Φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοιό.

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων εκ νεφρού προσδοκά στην θετική αντιμετώπιση του εύλογου και δίκαιου αιτήματος της να συμπεριληφθούν και οι Νεφροπαθείς Μεταμοσχευμένοι εκ Νεφρού, στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων που θα τους αποστέλλονται τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ