Νέα τεχνική ογκομετρικής ακτινοθεραπείας, με την οποία επιτυγχάνονται υψηλότερες δόσεις θεραπείας στον όγκο στόχο με την καλύτερη μέχρι σήμερα προστασία των γύρω υγιή οργάνων και δομών για την αποφυγή επιπλοκών, η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πλήρη ίαση από την επάρατη νόσο, ανακοινώθηκε κατά τις διεργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, από τον PD Dr. Luca Cozzi, PhD, Head of Research, Oncology Institute of Southern Switzerland, Faculty of Medicine, University of Lausanne.

Η ογκομετρική θεραπεία ονομάζεται RapidArc και πραγματοποιείται με πλήρη περιστροφή 360ο του γραμμικού επιταχυντή με συνεχόμενη διαμόρφωση της ακτινοβολίας σε χρόνο μικρότερο από 2 λεπτά - χρόνο μικρότερο από τον χρόνο αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων - και ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού επιτυγχάνει σημαντική μείωση της ακτινοβόλησης των υγιών ιστών, γύρω από τον όγκο στόχο. Η νέα τεχνική εκτελείται από γραμμικούς επιταχυντές Varian και περίπου 40 κέντρα στην Ευρώπη πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπείες RapidArc αυτή τη χρονιά ή στις αρχές του 2009. Μεταξύ αυτών και το Karolinska hospital στην Σουηδία που θα αρχίσει τις θεραπείες RapidArc, αυτό το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα, μόνον το Νοσοκομείο Metropolitan διαθέτει, σήμερα, όλη την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή με τον νέο γραμμικό επιταχυντή Varian, με σύστημα απεικονιστικής καθοδήγησης με συγχρονισμό της αναπνοής, όπου ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και εκτελούνται δυναμικές τεχνικές (Dynamic & Smart Beam) IMRT θεραπείες, ένα βήμα πριν την δυνατότητα εκτέλεσης RapidArc.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη