Πολλά φαρμακεία, ειδικά στo εσωτερικό των γερμανικών πόλεων αλλά και σε εμπορικά κέντρα, δοκιμάζονται έντονα αυτήν την περίοδο με σοβαρές απώλειες τζίρου. 

Μετά από τις αρχικά σημαντική άνοδο των πωλήσεων λόγω της αυξημένης ζήτησης φαρμάκων, απολυμαντικών και προστατευτικών μασκών από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, από τα μέσα Μαρτίου η οικονομική κατάσταση των γερμανικών φαρμακείων έχει αλλάξει σημαντικά. Οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες απώλειες στις πωλήσεις και τους πελάτες.

Οι αρχικοί περιορισμοί των ομοσπονδιακών κρατών έπληξαν σημαντικά τα φαρμακεία σε πολλά μέρη, ειδικά σε τοποθεσίες στο κέντρο των πόλεων, στα εμπορικά κέντρα ή στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Αν και τα φαρμακεία συνέχισαν να είναι ανοιχτά ως μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία, το κλείσιμο όλων των μη συστημικά σημαντικών καταστημάτων γύρω τους τα έχει επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό.

"Οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί στο ένα τρίτο των κανονικών πωλήσεων από τις 19 Μαρτίου", αναφέρει χαρακτηριστικά φαρμακοποιός στο Βερολίνο. Μετά από μια αρχική αύξηση των πελατών, το φαρμακείο τώρα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις ώρες λειτουργίας του και αναγκάζεται να προβεί σε απολύσεις. Αντί των συνηθισμένων 600 έως 800 πελατών ημερησίως, τώρα μπαίνουν περίπου 100 πελάτες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για ασθενείς που χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ειδικότερα, η πώληση καλλυντικών προϊόντων έχει μειωθεί δραματικά", αναφέρει ο φαρμακοποιός .

Γενικότερα η ζήτηση φαρμάκων φαίνεται να καλύπτεται  σε εθνικό επίπεδο μετά τον υψηλό κύκλο εργασιών των πρώτων εβδομάδων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών αγοράς Insight Health, η προμήθεια φαρμάκων και προϊόντων ελεύθερης επιλογής μειώθηκε σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο την εβδομάδα από τις 23 Μαρτίου για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παράδοση για τα προϊόντα ελεύθερης επιλογής ανά πακέτο σε εθνικό επίπεδο ήταν κάτω από 11,3%, των φαρμάκων Rx μειώθηκε κατά 19,5% και οι πωλήσεις OTC μειώθηκαν κατά 23,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων, η οποία είχε παρατηρηθεί για εβδομάδες μέχρι τότε, έφτασε στο τέλος της περί τα τέλη Μαρτίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’