Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αγγειακές αποφράξεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της όρασής τους.  Αυτό αναφέρει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας και συνεχίζει.

‘’Οι παθήσεις αυτές χρήζουν θεραπείας σε μηνιαία βάση με ενδοϋαλοειδική έγχυση από οφθαλμίατρο.

Λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι θεραπείες αυτές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στις ιδιωτικές κλινικές.

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα και ενώ υπάρχει άμεσα εφικτή λύση, την οποία οι οφθαλμολογικές εταιρείες και οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν συστήσει, το υπουργείο Υγείας ακόμη αρνείται να την δώσει.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί άμεσα αν το Υπουργείο θεσμοθετούσε τη διαδικασία ώστε οι εγχύσεις αυτές να γίνονται και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).

Οι Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στις οποίες επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.α., παραδόξως δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’