Σήμερα άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα για την αποδοχή της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα mybusinesssupport έως τις 21/4/2020.

Όλοι οι φυσικοθεραπευτές και πιθανόν και άλλοι πάροχοι υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, είναι εκτός κριτηρίων, γιατί το Υπουργείο ζήτησε στοιχεία τριμήνου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος) και έπρεπε το σύνολο του τριμήνου τα έσοδα να είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 6,7%.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους φυσικοθεραπευτές και τους λοιπούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υγείας, καθώς

  • Δεν μπορούν να προϋπολογίσουν και να αφαιρέσουν από τα έσοδά τους το claw-back του α΄ τριμήνου του 2020, το οποίο δεν θα εισπράξουν, καθώς το claw-back υπολογίζεται και ανακοινώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αφού κλείσει η χρονιά και αφαιρείται εκδίδοντας πιστωτικό τιμολόγιο το 2021 για τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ του έτους 2020.

Σημειώνεται ότι το claw-back του 2019 δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα σε κανέναν από τους συμβεβλημένους παρόχους. Το 2018 ήταν 26,06% το α΄ εξάμηνο και 14,31% το β΄ εξάμηνο.

  • Οι συμβεβλημένοι πάροχοι υποβάλλουν τα παραπεμπτικά μαζί με το τιμολόγιο παροχής στις 1-20 του επόμενου μήνα. Άρα οι φυσικοθεραπευτές τον Μάρτιο εξέδωσαν τιμολόγιο παροχής για υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Φεβρουάριο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτυπώσουν την πτώση τζίρου που πραγματικά είχαν τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

Αυτοί οι δυο παράγοντες, σε συνάρτηση με τα στοιχεία που ζήτησε να δηλωθούν στην πλατφόρμα το Υπουργείο Οικονομικών, αφήνει εκτός κριτηρίων τους 2.340 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά:

«Μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ στο ΦΕΚ Β΄1645/3-5-2020, στείλαμε επείγουσα επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, εξηγώντας τα προβλήματα και ζητώντας διόρθωση.

Δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνουν υπόψη οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τις σοβαρές αυτές παραμέτρους, αφήνοντας εκτός αυτής της κρίσιμης για την επιβίωσή τους ρευστότητας 2.340 φυσικοθεραπευτές.

Ως γνωστόν, οι ληστρικές επιστροφές  rebate & claw-back που επιβλήθηκαν από το 2013 και όπως γνωρίζουμε δεν καταβάλλονται στους παρόχους, αλλά αφαιρούνται από τα έσοδα, τώρα, εξαιτίας μια σοβαρής παράληψης, άρχισαν να υπολογίζονται από το Κράτος και ως έσοδα.

Εκτός αυτών, θα πρέπει να προστεθεί στα παραπάνω και το γεγονός της άγνοιας των αρμοδίων ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες όλο το Μήνα και υποβάλλουν παραπεμπτικά και τιμολόγιο για την καταβολή των δεδουλευμένων τον επόμενο Μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο υπέβαλλαν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται στα έσοδά τους η πραγματική πτώση τζίρου που είχαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω του lockdown αλλά και της γενικευμένης ανησυχίας και άρνησης του κόσμου να επισκεφθεί ιατρεία και νοσοκομεία εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Αυτή η αβλεψία πρέπει να διορθωθεί εδώ και τώρα και ζητάμε να ενταχθούν στους δικαιούχους και οι φυσικοθεραπευτές, όπως δικαιούνται, καθώς έχουν υποστεί μείωση  των εισοδημάτων τους από 50-95%. Το πώς θα γίνει, ας βρει το βρει το αρμόδιο υπουργείο».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς