Ο τίτλος του νέου νόμου είναι περίπλοκος και αναφέρεται συγκεκριμένα ως "Δεύτερος νόμος για την προστασία του πληθυσμού σε μια επιδημική κατάσταση με εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο".

Από τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρεται  ως "νέος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις", ο οποίος προβλέπει αλλαγές σε διάφορους υπάρχοντες νόμους και κανονισμούς που αποσκοπούν στην καλύτερη καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο νόμος προσφέρει περισσότερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία για τους ασφαλισμένους, τη διοίκηση και την υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας, Jens Spahn (CDU), και του ομοσπονδιακού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Hubertus Heil (SPD), η ανακούφιση θα έρθει για τους ασθενείς που περιθάλπτονται στο σπίτι, για τους συγγενείς -  φροντιστές αλλά και τους ανέργους. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα νομοθετικά πακέτα. Ωστόσο, κριτική άσκησε η αντιπολίτευση.

Γηροκομεία

Ο Spahn είπε ότι χρειάζεται μια νέα ισορροπία: "Προκειμένου να ανιχνευθούν και να διακοπούν οι αλυσίδες επιμόλυνσης όσο το δυνατόν συντομότερα, οι υπηρεσίες Υγείας θα ενισχυθούν και θα διενεργηθούν περισσότερα τεστ στα γηροκομεία.

Η νέα καθημερινή ζωή απαιτεί μια νέα ισορροπία. Όσο το δυνατόν περισσότερο ομαλότητα, όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία. Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να αναγνωρίζουμε τις αλυσίδες λοίμωξης νωρίς και να τις αντιμετωπίζουμε, επεκτείνοντας παράλληλα τις απαιτήσεις αναφοράς.

Θέλουμε επίσης να παρέχουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους φροντιστές. Έτσι, αποτρέπουμε τις ανεξέλεγκτες εστίες και διασφαλίζουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα υπερφορτωθεί".

Ο Heil υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη για 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που περιθάλπτουν συγγενείς στο σπίτι.

Επίδομα

Το 2020, όλοι οι εργαζόμενοι στη γηριατρική φροντίδα θα λάβουν κλιμακωτά ένα εφάπαξ ειδικό επίδομα έως 1.000 ευρώ. Το υψηλότερο μπόνους δίνεται στους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης σε άμεση φροντίδα και υποστήριξη.

Οι μαθητευόμενοι, οι εθελοντές, οι εθελοντές καθώς και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα λάβουν ένα μπόνους.

Οι εταιρείες ασφάλισης Υγείας καταβάλλουν στους υπαλλήλους στη νοσηλευτική φροντίδα επίδομα κορωνοϊού έως 1.000 ευρώ λόγω του εργασιακού φόρτου. Όποιος ξοδεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του χρόνου εργασίας του σε αυτό θα λάβει 676 ευρώ. 

Οι εταιρείες ασφάλισης Υγείας λαμβάνουν επιδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κριτική

Στην Ομοσπονδιακή Βουλή πάντως το κόμματα της αντιπολίτευσης άσησαν κριτική στον νόμο. Η μελλοντική κάλυψη κόστους των προληπτικών τεστ για τον κορωνοϊό περιγράφεται ως "καθυστερημένη".

Ζητείται, επίσης, μόνιμη αύξηση των μισθών των νοσηλευτών. Οι Πράσινοι, για παράδειγμα, ζητούν να επεκταθούν τα προτεινόμενα επιδόματα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες σε άλλες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω κορωνοϊού .

Το FDP και οι Πράσινοι προειδοποίησαν για τις εξουσίες του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός όπως τόνισαν  οι τελευταίοι ότι υπάρχουν κάποια καλά πράγματα στο νόμο.

Το FPD ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Βουλή, κατέστη σαφές ότι ο νόμος ήταν συνταγματικά αμφισβητήσιμος και ότι τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινοβουλίου δεν ελήφθησαν υπόψη.

Τέλος, το AfD κατηγόρησε τον κυβερνητικό Συνασπισμό για πρόκληση φόβου, υστερίας και κατάθλιψης με την πολιτική διαχείρηση της κρίσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα