H Γερμανική Ομοσπονδία και οι τοπικές κυβερνήσεις συμφώνησαν  οι περιορισμοί επαφής - δηλαδή οι προϋποθέσεις για το πόσα άτομα και πού επιτρέπεται να συναντώνται - να συνεχίσουν να ισχύουν στην κρίση του κορωνοϊού μέχρι τουλάχιστον τις 29 Ιουνίου.

Ωστόσο, η κοινή συμφωνία αφήνει επίσης αρκετά θέματα ανοιχτά, ενώ αποσαφηνίζεται εκ νέου ότι χώρες ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Ο συμβιβασμός συμφωνήθηκε από τις κρατικές καγκελαρίες των ομοσπονδιακών κρατιδίων και την ομοσπονδιακή καγκελαρία.

Στο  έγγραφο κοινής απόφασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: "Προκειμένου να διατηρηθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης σε χαμηλά επίπεδα, οι δεσμευτικοί περιορισμοί επαφής θα συνεχιστούν έως τις 29 Ιουνίου". Ωστόσο, τα κρατίδια  θα μπορούσαν να επιτρέψουν έως και δέκα άτομα ή μέλη δύο νοικοκυριών την παραμονή σε δημόσιους χώρους. Στις δηλώσεις πρωτοκόλλου που επισυνάπτονται στο έγγραφο, μεμονωμένα κρατίδια καθιστούν σαφές ότι μπορούν να αποκλίνουν από την απόφαση.

Στην απόφασή τους, η Ομοσπονδία και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν προσδιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναντηθούν σε ιδιωτικές γιορτές. Αναφέρεται μόνο, ότι σε "ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι σε κλειστούς χώρους" πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και απόστασης και ο αριθμός των ατόμων να υπολογίζεται από τη δυνατότητα τήρησης του κανόνα απόστασης.

Για τους πολίτες, επισημαίνεται περισσότερο από ποτέ, ότι πρέπει να ακολουθούν τα σχέδια και τους κανονισμούς του αντίστοιχου ομοσπονδιακού κράτους τους. Στο κοινό ψήφισμα της Ομοσπονδίας και των κρατιδίων, για παράδειγμα, η Θουριγγία δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει διαφορετικά όσον αφορά την παραμονή στους δημόσιους χώρους και ότι στις ιδιωτικές συναντήσεις είναι δυνατόν να απέχει από ειδικούς περιορισμούς στη συμπεριφορά που αφορά τις επαφές.

Η Έσση, από την άλλη, δηλώνει ότι θα συνεχίσει μέχρι νεωτέρας να περιορίζεται σε μεμονωμένα άτομα ή μαζί με άλλο άτομο ή συγγενείς του ίδιου και ενός άλλου νοικοκυριού. Η Κάτω Σαξονία σημειώνει επίσης ότι διατηρεί το δικαίωμα να τηρήσει τον υφιστάμενο κανονισμό της, ο οποίος περιορίζεται σε δύο νοικοκυριά, όπως δείχνει το έγγραφο απόφασης.

Αρκετές τοπικές  κυβερνήσεις έχουν ήδη εγκρίνει ψηφίσματα με εκτεταμένη περαιτέρω χαλάρωση, για παράδειγμα για οικογενειακές γιορτές, πολιτισμό, αθλητισμό και σχολείο.

Οσον  αφορά την υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας και τους κανόνες υγιεινής, υπάρχει πάντως κοινή συμφωνία. "Για να παρεμποδιστεί η διασπορά του SARS-CoV-2 και να προστατευθεί ατομικά ο καθένας από επιμόλυνση, οι πολίτες πρέπει να διατηρούν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου", αναφέρεται στο έγγραφο της απόφασης του διευθυντή της ομοσπονδιακής καγκελαρίας και του διευθυντή των τοπικών καγκελαριών των κρατιδίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου