Σε επιτάχυνση του έργου των θεσμικών οργάνων, οδηγεί η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εκτιμάται πως το 2020 θα κλείσει με υπέρβαση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μόνον για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, στοιχείο που επιβάλλει ριζικές παρεμβάσεις στο θέμα των τιμών.

Το μήνυμα έχει φτάσει στην 9μελή επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων, υπό τον πρόεδρο του ΕΟΦ, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αξιοσημείωτη επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των εταιρειών που διαθέτουν πρωτότυπα και βιο-ομοειδή φάρμακα για μία σειρά από παθήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και καινοτόμες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση, που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ διετίας

Ειδικά στο θέμα της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών επέβαλε επιτάχυνση των ρυθμών, καθώς το ζητούμενο είναι η διάθεση αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών.

Η επιτροπή έχει, επίσης, καλέσει και τις εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών.

Αναμένεται, δε, να προσκληθούν και εταιρείες με φάρμακα για το μελάνωμα, καθώς έχει λήξει η σύμβαση από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Το θετικό έργο που έχει παραχθεί στην επιτροπή διαπραγμάτευσης πρέπει να συνοδευθεί με συνέχιση των προσπαθειών και από την Επιτροπή Αξιολόγησης (ΗΤΑ).

Εκκρεμότητες

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μένουν πάντα σε εκκρεμότητα κατηγορίες με ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες, όπως οι ανοσοθεραπείες και η νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Το θέμα των ανοσοθεραπειών είχε προαναγγελθεί ως προτεραιότητα σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το υπουργείο Υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως, έπειτα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ηπατίτιδα C, επρόκειτο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στα φάρμακα για την ανοσοθεραπεία, την ψωρίαση, την πολλαπλή σκλήρυνση, το πολλαπλό μυέλωμα, την κυστική ίνωση, τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και τις προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία