Την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος γα τον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Μιλώντας στο συνέδριο "The Future of Healthcare in Greece". ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

"Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα ανθεκτικό σε επόμενες κρίσεις. Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να έχει η πανδημία Covid-19 για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, εγκαίρως και πριν από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λάβαμε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού. Αποφασίσαμε και υλοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία το αναγκαίο για την κοινωνία μας lockdown. Γνωρίζαμε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν συνέπειες, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, ωστόσο, πήραμε αυτό το μεγάλο ρίσκο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, και όπως όλα έδειξαν, δικαιωθήκαμε για τις επιλογές μας".

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, ήταν γνωστές οι αδυναμίες του συστήματος Υγείας και η κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως και αποφασιστικά για να το θωρακίσει έναντι της πανδημίας:

"Το καταφέραμε, τη στιγμή που άλλα συστήματα Υγείας χωρών με ισχυρότερη οικονομία κατέρρευσαν. Η χώρα μας έδωσε μια μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει μέσα ατομικής προστασίας και κατάφερε να καλύψει τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, για να σημειώσει:

"Σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες είχαμε άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ έξτρα έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, η οποία αφορά μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, προμήθεια εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (από 565 αυξήθηκαν σε 1.017).

Παράλληλα, επενδύσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Υγείας, μια ουσιαστική στρατηγική για το μέλλον.

Πλέον, το ΕΣΥ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που υπήρχε πριν από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, οι πολίτες δηλώνουν εμπιστοσύνη και ικανοποίηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

Ο κ. Κωτσιόπουλος επισήμανε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

"Στη βάση αυτή, αξιολογούμε τα μέτρα που λαμβάνονται, εξελίσσουμε τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα, τον χρόνο απόκρισης και τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και για ένα πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας