Θεαματική μείωση καταγράφεται στα τροχαία ατυχήματα που έγιναν στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο.

Η εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης, από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου, περιόρισε σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και κατά συνέπεια τα ατυχήματα στους δρόμους.

Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 61,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (326 τον Απρίλιο του 2020, έναντι 856 τον Απρίλιο του 2019).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 21 νεκροί, 21 βαριά τραυματίες και 332 ελαφρά τραυματίες, έναντι 50 νεκρών, 44 βαριά τραυματιών και 995 ελαφρά τραυματιών τον Απρίλιο του 2019.

Παρουσιάζεται μείωση κατά 58% σε νεκρούς, κατά 52,3% σε βαριά τραυματίες και κατά 66,6% σε ελαφρά τραυματίες.

Ορολογία

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, η ορολογία σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα είναι η εξής:

  • Οδικό τροχαίο ατύχημα (με σωματικές βλάβες) θεωρείται το συμβάν που γίνεται στους δρόμους ή στις πλατείες, που είναι ελεύθερες στη δημόσια χρήση (όχι σε αυλές, βιομηχανικούς χώρους, αμαξοστάσια των επιχειρήσεων μεταφορών), με συμμετοχή σε αυτό ενός ή περισσοτέρων οχημάτων, από τα οποία το ένα τουλάχιστον βρισκόταν σε κίνηση κατά τη στιγμή του ατυχήματος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό προσώπου ή προσώπων.
  • Νεκρός θεωρείται το πρόσωπο εκείνο, του οποίου ο θάνατος επέρχεται την ίδια στιγμή ή μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το ατύχημα (τον ορισμό αυτόν ακολουθεί η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 1996).
  • Τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του.
  • Βαριά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη σοβαρή βλάβη, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό, πολλαπλό τραυματισμό, με αποτέλεσμα το άτομο είτε να χάσει τη διανοητική του επαφή με το περιβάλλον είτε να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του.
  • Ελαφρά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη απλή σωματική κάκωση, μη ικανή να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο.
  • Όχημα θεωρείται κάθε μέσο μετακίνησης και μεταφοράς που περιλαμβάνεται στα ακόλουθα: αυτοκίνητα οχήματα, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλεϊ), τραμ, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και μοτοποδήλατα, αγροτικά μηχανήματα, μηχανήματα οδοποιίας, ζωήλατα οχήματα και χειράμαξες.

Στα οχήματα δεν περιλαμβάνονται οι σιδηρόδρομοι. Ωστόσο, αν στο ατύχημα συμμετέχει όχημα μιας τουλάχιστον από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το ατύχημα θεωρείται οδικό τροχαίο και περιλαμβάνεται στην έρευνα.

Δημ.Κ.