Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκαλεί η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών για συνταγές Απριλίου του ΕΟΠΥΥ. 

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ έκανε ό,τι έπρεπε προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι πληρωμές και καλεί τον υπουργό Υγείας να παρέμβει, ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου του να λύσουν το πρόβλημα. 

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ επισημαίνεται πως η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία τους.

"Ειδικά τώρα, στο μέσο της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η καθυστέρηση στην πληρωμή των φαρμακοποιών του μηνός Απριλίου είναι αδικαιολόγητη", υπογραμμίζει το προεδρείο του Συλλόγου, για να σημειώσει:

"Ο ΠΦΣ έχει κάνει παρέμβαση έγκαιρα στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της αναγκαίας επιχορήγησης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή των φαρμακοποιών.

Η έκτακτη επιχορήγηση εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει έγκαιρα η πληρωμή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Όμως, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, για άγνωστους σε εμάς λόγους, φέρνει συνεχώς και νέα γραφειοκρατικά εμπόδια για την μεταβίβαση των χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ.

Απαίτησε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κάτι που δεν ζήτησε σε προηγούμενη μεταβίβαση επιχορήγησης) και όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, αρνήθηκε και πάλι την μεταβίβαση  χωρίς καμιά δικαιολογία και αποφάσισε να επιστρέψει την επιχορήγηση στο υπουργείο Οικονομικών!

 Αυτό φυσικά σημαίνει και νέα καθυστέρηση, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε".

Το προεδρείο του ΠΦΣ ζητεί την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε αύριο να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των φαρμακείων - κόμβων Υγείας.

Λύση

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς επισκέφθηκε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και αμέσως μετά τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο Πετραλιά.

Οι διαδοχικές συναντήσεις οδήγησαν σε λύση του προβλήματος και της καθυστέρησης στην εξόφληση των φαρμακείων.

Από την πλευρά των φαρμακοποιών γνωστοποιήθηκε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί η καθυστέρηση που προκάλεσε την αναστάτωση.

Τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν ήδη προς τον ΕΟΠΥΥ και οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έδωσαν εντολή στις τράπεζες για άμεση πληρωμή. Εκτιμάται πως τα ποσά θα κατατεθούν σήμερα το απόγευμα στους ατομικούς και διανεμητικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών.

Δημ.Κ.