Να ετοιμάζονται προς διαπραγμάτευση οι θεραπευτικές κατηγορίες των ανοσοθεραπειών, των αναστολέων ιντερλευκίνης, των σκευασμάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (περιλαμβάνεται και η σκλήρυνση κατά πλάκας ) και το μελάνωμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Adalimumab και τις ερυθροποιητίνες, ο στόχος είναι να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες που είτε έχουν σημαντικό αποτύπωμα στον προϋπολογισμό ή έχει λήξει η σύμβαση τους με τη φαρμακοβιομηχανία. Το πλάνο είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου - Σεπτεμβρίου να κλείσουν οι εκκρεμότητες του τρίτου τριμήνου του 2019 και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι εκκρεμότητες του τέταρτου τριμήνου του 2019.

Όπως μας ειπώθηκε, η διαδικασία των συνομιλιών θα είχε προχωρήσει πιο γρήγορα, αλλά η λίστα των μεμονωμένων καινοτόμων σκευασμάτων που ανέμενε να εισαχθεί στην θετική λίστα για πάνω από 1 χρόνο ήταν μακροσκελής (άνω των 50).

Από τον Οκτώβριο και μετά, παράγοντας του Υπουργείου μας επεσήμανε ότι οι εμπλεκόμενες επιτροπές με το φάρμακο (είτε στο επίπεδο της αξιολόγησης είτε στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης) έχοντας αφαιρέσει τα βάρη του παρελθόντος, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ταχύτερα και πιο ευέλικτα.

Παράλληλα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο στόχος είναι να προχωρήσει η δημιουργία και των Εθνικών Μητρώων Ασθενών, όπου στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν και παράγοντες του ΕΟΦ . Μετά το Εθνικό Μητρώο για την Κυστική Ινωση, το πλάνο είναι να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο για τη Νωτιαία Μυική Ατροφία - ετοιμάζεται η εισαγωγή νέων σκευασμάτων στη θετική λίστα - και εν συνεχεία το Εθνικό Μητρώο για τον Παιδικό Καρκίνο. Η σύσταση Μητρώων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των ασθενών, καθώς το συγκεκριμένο έλλειμμα δημιουργεί προσκόμματα στις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς και προβλήματα πρόσβασης στις νέες, καινοτόμες θεραπείες.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι μολονότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για την φαρμακοβιομηχανία λόγω των αναγκαστικών επιστροφών (clawback), αυτό θα εξομαλυνθεί με την σημαντική μείωσή τους μέσω σχετικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί με στόχο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού από δαπάνες που θα έπρεπε να είναι εκτός.

Εκτίμηση παραγόντων του κράτους είναι ότι φέτος το clawback θα είναι της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ και όχι των 900 εκατ. ευρώ που αναμένει η φαρμακοβιομηχανία, ενώ το 2021 μπορεί να πέσει και στο μισό. Ήδη προς την κατεύθυνση μείωσης του clawback ανακοινώθηκαν χθες επτά μέτρα για τα φάρμακα:

  • Εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
  • Υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία
  • Δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)
  • Διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
  • Επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
  • Αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback -
  • Εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Στα θέματα με τα οποία πρόκειται εντός του έτους να ασχοληθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς είναι και η κατάργηση του 25%. Πρόκειται άλλωστε για μία υπόσχεση υλοποίησης.

Ωστόσο και τα φετινά εκτιμώμενα των 750 εκατ.ευρώ θεωρούνται πολλά από τα στελέχη της αγοράς, τονίζοντας ότι στις συνολικές δαπάνες για την υγεία η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται στο 40%, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από την φαρμακοβιομηχανία και τους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση