Πρόταση "α λα Καρολίνσκα" μαθαίνουμε ότι έχει καταθέσει από πέρυσι τον Οκτώβριο πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον χώρο των ιατρικών μηχανημάτων στο Υπουργείο Υγείας. Και για όσους δεν θυμούνται: πριν από τις τελευταίες εκλογές η ΝΔ στο πρόγραμμά της είχε αναφερθεί στο παράδειγμα του νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία ως το σημείο αναφοράς του σχεδιασμού που είχε για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων δομών της χώρας.

Για πολλές κυβερνήσεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία αποτελεί πρότυπο, καθώς αυτό αποφάσισε το 2014 να αγοράσει, αντί μηχανημάτων, υπηρεσίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων για 14 χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει όχι μόνο την εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ο ιδιώτης που παρέχει τον εξοπλισμό με τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης και να αποσυμφορείται το Δημόσιο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί στο Ελληνικό Υπουργείο και η οποία όπως λέγεται θα τεθεί και πάλι επί τάπητος εντός του μήνα (Ιούλιο) είναι η πολυεθνική να αναλάβει τον εξοπλισμό και την συντήρηση των μηχανημάτων που βρίσκονται σε ΜΕΘ αλλά και στα χειρουργεία διαφόρων νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας και να τα αναβαθμίζει ανάλογα με την εξέλιξη των αναγκών. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η λειτουργία των ΜΕΘ αντιστοιχεί στο 30%-40% περίπου του κόστους που έχει ένα νοσοκομείο, ενώ εάν πραγματοποιούνται στην ίδια δομή και χημειοθεραπείες το κόστος εκτινάζεται στο 70%.

Με μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο των ιατρικών μηχανημάτων η εταιρεία που έχει κάνει την πρόταση για σύμβαση συνεργασίας έχει συμπράξει με το Δημόσιο σε αρκετές χώρες (π.χ.Γερμανία, Ιταλία κά) και οι συμβάσεις συνεργασίας που έχει υπογράψει μαζί τους είναι μακροχρόνιες φθάνοντας ακόμη και τα 15 χρόνια. Στην Ελλάδα η πρόταση που έχει κατατεθεί μιλά για σύμβαση συνεργασίας από 5 έως και 7 έτη, ενώ το αντίτιμο θα είναι σταθερό ποσό σε ετήσια βάση.

Εφόσον η συνεργασία ευοδωθεί, στην πρόταση των παρεχομένων υπηρεσιών που έχει υποβληθεί, συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο αναβαθμισμένος σύγχρονος εξοπλισμός της ΜΕΘ, εφοδιασμένος με σύγχρονα προγράμματα αερισμού και monitoring, με στόχο τον συντομότερο απογαλακτισμό του ασθενούς και τη μείωση του χρόνου παραμονής του στη ΜΕΘ, η Χρήση αναλωσίμων μιας χρήσης έναντι των πολλαπλών χρήσεων για μεγαλύτερη ασφάλεια, και μεγαλύτερο βαθμό αποφυγής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, συγκεκριμένα Πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού που θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα πρωτόκολλα της ΜΕΘ, εξειδικευμένα συμβόλαια πλήρους συντήρησης του εξοπλισμού, με δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών μηχανημάτων, αναβαθμίσεις λογισμικού, πιστοποίησης ορθής λειτουργίας κλπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα