Κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιούν επισκέψεις στα ιατρεία οι ασθενείς και ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, προκειμένου να εξετασθούν και να λάβουν είτε τη συνταγή φαρμάκων τους, είτε παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την επισήμανση πως το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων συνεχίζει να υφίσταται, παρά την άρση των μέτρων της καραντίνας και πλέον να ετοιμάζονται και τα άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αντικαθιστούν τη φυσική επίσκεψη σε γιατρό.

Η κλινική εξέταση από τον γιατρό αλλά και η επιστημονική του συμβουλή, εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, ειδικά την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πιθανό νέο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι οι ασθενείς και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους γιατρούς, ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και εξαιτίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν άυλες συνταγές φαρμάκων ή άυλα παραπεμπτικά σε ασθενείς που δεν έχουν εξετάσει προηγουμένως.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα ιατρεία, αλλά και σε όλες τις δομές υγείας με μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα και τις αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]