Άριστες επιδόσεις στις γνώσεις υπολογιστή και ψηφιακών τεχνολογιών, έχουν τα Ελληνόπουλα.

Το 92% των παιδιών και νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, έχουν βασικές και άνω ικανότητες χειρισμού της σύγχρονης τεχνολογίας. Το ποσοστό κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2015 ήταν 84%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostatπου δημοσιεύτηκαν χθες και αφορούν το 2019, οι νέοι στην Ελλάδα κατέχουν τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πρώτη κατέχει η Κροατία με 97% και ακολουθούν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία με 93%.

Στη σύγκριση, ωστόσο, δεν συμμετέχουν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία, στις οποίες καταγράφονται άριστες επιδόσεις.

Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Ρουμανία (56%), η Βουλγαρία (58%), η Ιταλία (65%), η Ουγγαρία (68%), η Λετονία και το Λουξεμβούργο με 75%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη των "28" είναι 82%.

Ποσοστό παιδιών με βασικές και άνω ψηφιακές ικανότητες

 

Εξάρτηση

Η στενή σχέση με τους υπολογιστές μπορεί να οδηγήσει και σε εξάρτηση, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για εξάρτηση των παιδιών από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους, ώστε να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές το Διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και τις άλλες μορφές της διαδραστικής τεχνολογίας.

Προτρέπουν τους γονείς, να εξοικειωθούν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου και του Διαδικτύου, να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο και να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους.

Τούς καλούν, δε, να ζητούν βοήθεια σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίζει συμπεριφορές, όπως συνεχή ενασχόληση με το Διαδίκτυο (στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο κινητό, στο tablet, στα ιντερνετ καφέ ή και στο σπίτι) και απώλεια της αίσθησης του χρόνου κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Καμπανάκι πρέπει να κρούουν συμπτώματα απόσυρσης και στέρησης, όταν διακόπτεται η σύνδεση, όπως ψυχο-κινητική διέγερση, θυμός, άγχος, θλίψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου