Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημαρχείο της Αθήνας. Παρόντες από την πλευρά της ΕΣΑμεΑ ήταν επίσης η Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας - συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ, Μαρίλυ Χριστοφή, και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Δημήτρης Λογαράς.

Όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης , "πρόκειται για μια συνεργασία - πυξίδα. Οι δήμοι έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία". Και τόνισε ότι  "πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα προσβασιμότητας όπου οι Δήμοι σε συνεργασία με τις οργανώσεις μας μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η προσβασιμότητα είναι κλειδί, είναι παρονομαστής". Επισήμανε  ακόμα ότι όσα έχουν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο μπορούν ν΄ αναδείξουν την Αθήνα όχι μόνο ως σημαντική πόλη για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και υποστήριξε ο κ. Βαρδακαστάνης ότι το  Πρωτόκολλο Συνεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν δράσεις και παρεμβάσεις που  μπορούν να διεκδικηθούν, ακόμα κι από τους νέους πόρους που θα έρθουν στη χώρα.

"Η προσβασιμότητα είναι αυτοτελές δικαίωμα από μόνη της αλλά είναι και μέσο άσκησης σχεδόν όλων των δικαιωμάτων", είπε ο κ. Βαρδακαστάνης ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση για το θέμα αυτό στη Βουλή μεταξύ ΕΣΑμεΑ, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννη σχετικά με τη δημοσίευση της απόφασης για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  αφού ανέφερε ότι πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται "αόρατοι και ξεχασμένοι", επεσήμανε: "Από τα λόγια, περνάμε στην πράξη. Με την υπογραφή της συμφωνίας για μία διαρκή και στενή συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κάνουμε μία επιχειρησιακή αρχή και την κάνουμε μαζί. Σχεδιάζουμε και παρεμβαίνουμε για την αποκατάσταση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλη την πόλη και δημιουργούμε τις συνθήκες για την πρόσβασή τους παντού. Χωρίς εμπόδια, σε μία Αθήνα που τους σέβεται και το δείχνει."

Ο  Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αισθάνεται σιγουριά και εμπιστοσύνη με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας επειδή με τον τρόπο αυτό ο σχεδιασμός με μια σαφή στοχοθεσία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Στόχοι του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ΕΣΑμεΑ και Δήμος Αθηναίων είναι :

  • η διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας στις πολιτικές, δράσεις, μέτρα και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων μέσω:  i)εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού», ii) παροχής ενημέρωσης και κατάρτισης στο στελεχιακό δυναμικό του Δήμου και των υπηρεσιών του καθώς και μέσω της  ευαισθητοποίησης των τοπικών επιχειρηματιών και εν γένει των δημοτών στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, iii) της  εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγησης των πολιτικών, δράσεων, μέτρων προγραμμάτων κ.λπ. στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους,
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους,  στοχευμένων παρεμβάσεων σε επιμέρους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων,
  • η καθιέρωση διαρκούς θεσμικής διαβούλευσης του Δήμου με το εθνικό αναπηρικό κίνημα, δια μέσου της Ε.Σ.Α.μεΑ. -ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης αυτού- ως Κοινωνικού Εταίρου και Τεχνικού Συμβούλου για θέματα που αφορούν στην αναπηρία και την προσβασιμότητα υποδομών και υπηρεσιών, όπως η Σύμβαση επιτάσσει,
  • η εξεύρεση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών πόρων για την από κοινού υλοποίηση έργων/δράσεων που προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους,
  • η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως τελικού δικαιούχου σε δράσεις στοχευμένες στην αναπηρία και την προσβασιμότητα στο πλαίσιο υλοποίησης του ΣΒΑΚ και των λοιπών προγραμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος.

"Πρόεδρε, ανεβάζουμε τον πήχη", είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ απάντησε ότι αυτό οφείλουν να κάνουν πάντα οι πρωταθλητές και οι πολίτες να κρίνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας