Επιστημονικός συντονιστής πανευρωπαϊκής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα συστήματα Υγείας μετά την πανδημία αναλαμβάνει ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος. Πρόεδρος της Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

"Με χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του ΠΟΥ να συμμετάσχω ως Επιστημονικός Συντονιστής και μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, υπό τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, για την επανεξέταση των πολιτικών προτεραιοτήτων υπό το πρίσμα των πανδημιών", αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος.

Τα μέλη της επιτροπής επελέγησαν από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομολόγους και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι Sylvie Goulard (Αναπληρώτρια Διεθύντρια της Τράπεζας της Γαλλίας, πρώην υπουργός Άμυνας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Guler Sabanci (πρόεδρος της Sabanci Holding και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Sabanci), Helle Thorning-Schmidt (πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Save the Children), Igor Shuvalov (πρόεδρος του State Development Corporation, πρώην πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και Tarja Halonen, Πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας.

Αφού συλλέξει και εξετάσει τα σχετικά στοιχεία, η Επιτροπή θα εξάγει συμπεράσματα από τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα Υγείας διαφορετικών χωρών ανταποκρίθηκαν στην πανδημία COVID-19 και θα διατυπώσει συστάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η Επιτροπή, με την υποστήριξη ενός επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου, θα επιδιώξει επίσης να διαμορφώσει μια συναινετική πολιτική επί αυτών των συστάσεων και να αναβαθμίσει την Υγεία και την κοινωνική μέριμνα ως κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες, κρίσιμες τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Η Επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει την τελική της έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.