Σημαντικό γεγονός, τόσο για την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) όσο και γενικότερα για τα θέματα παχυσαρκίας στην Ελλάδα ήταν η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ κ. Ε. Καπάνταης με τον υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.. Στον υφυπουργό παρατέθηκαν προβλήματα που προέκυψαν τελευταία σχετικά με την ονομασία «Ιατρεία Παχυσαρκίας» και με επιχειρηματολογία αποδείχθηκε, σύμφωνα με την ΕΙΕΠ, το άτοπο της γνωμάτευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Β’, με αρ. πρωτοκόλλου: Γ1β/Γ.ΙΙ./30132. Είχε προηγηθεί επιστολή της ΕΙΕΠ στον κ. Κοντοζαμάνη σχετικά με αυτήν την απόφαση που βρίσκει αντίθετη την Εταιρεία για λόγους που εκτενώς αναφέρθηκαν στον υφυπουργό.

Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΙΕΠ όλα τα χρονίζοντα και τρέχοντα θέματα σχετικά με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της, ακόμα και η σχέση της παχυσαρκίας με τη νόσηση από το νέο κορωνοϊό, καθώς και επιστημονικά, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά θέματα και έγιναν προτάσεις για συνεργασία της ΕΙΕΠ με το Υπουργείο Υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας που λέγεται παχυσαρκία.

Τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη διαχείρισης αυτής της νόσου η οποία οφείλει να λαμβάνει χώρα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ικανό να εκτιμήσει σφαιρικά τον ασθενή και τα προβλήματά του στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια, η παρουσία εξειδικευμένων Ιατρείων-Κέντρων διαχείρισης και αντιμετώπισης παχυσαρκίας, με υπεύθυνο Ιατρό και συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας υπό την επίβλεψη της πολιτείας αποτελεί μείζονα ανάγκη.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας στη γόνιμη αυτή συνάντηση ενημέρωσε εν συντομία τον υφυπουργό για την τριαντάχρονη δράση της τόσο στην εκπαίδευση του επιστημονικού κόσμου όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο της παχυσαρκίας.

Τέλος, δήλωσε έτοιμη και πρόθυμη να συνδράμει την Ελληνική Πολιτεία στην εκπαίδευση των ιατρών και των λοιπών επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν αυτά τα Ιατρεία Παχυσαρκίας, αλλά και στην εκπόνηση επιστημονικών και ενημερωτικών κοινωνικών δράσεων για θέματα που άπτονται της παχυσαρκίας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα θέματα που του παρατέθηκαν και θα επανέλθει σε νέα συνάντηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους