Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, προχωρούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) ζητεί επείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων, ανάπτυξη και στελέχωση 3.500 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μονάδων αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), επίταξη δομών του ιδωτικού τομέα και άμεση πληρωμή του συνόλου των εφημεριών.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως, με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με "εντέλλεσθε" για 10 και 15 εφημερίες τον μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

"Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας 'ζορίζεται', όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται", σημειώνουν οι γιατροί, τονίζοντας πως το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Κάνουν λόγο για πραγματική μείωση των κλινών ΜΕΘ και πως η αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών ΜΕΘ για Covid-19 οδηγεί σε ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.

Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο.

Αιτήματα

Οι γιατροί ζητούν:

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Όχι στα "μπαλώματα" και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ανάπτυξη και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών).

Ζητούν, επίσης, άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

ΕΙΝΑΠ

Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), από την οποία ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καμία απόλυση επικουρικού".

Δημ.Κ.