Επίσκεψη στο νέο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου πραγματοποίησε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, συνοδευόμενη από την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, Dr. J. Marianna Trias και τον Πρέσβη της Νορβηγίας Frode Overland Andersen.

Η Υφυπουργός Υγείας διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΟΔΥ και της ομάδας των Νορβηγών γιατρών και νοσοκόμων που επιστράτευσε η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών μετά την καταστροφή της Μόριας.

Οι ανάγκες για την ιατρική περίθαλψη καλύπτονται προσωρινά από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των Ελλήνων και των Νορβηγών γιατρών, αλλά χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης η ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων αυτών οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο κατά την βίαιη φυγή από τις πατρίδες τους και από τις γενικότερες συνθήκες ζωής τους, όσο και από τη δεύτερη καταστροφή της προσωρινής κατοικίας τους στη Μόρια λόγω της πυρκαγιάς.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Dr. J. Marianna Trias εξήρε το εξαιρετικό έργο του προσωπικού, ιατρών, αστυνομικών και εθελοντών που επιχειρούν στο προσωρινό αυτό Κέντρο, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία έχει ενεργήσει για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και την μεταφορά άνω 1.500 ατόμων σε δομές στη Γερμανία.

Η κα Ράπτη επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα ιατρεία του ΕΟΔΥ και της νορβηγικής αποστολής, το φυλάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενημερώθηκε για τα πρωτόκολλα υποδοχής και νοσηλείας και τους συνεχάρη για το μέχρι σήμερα έργο τους. 

Στο πλαίσιο παρουσίας της στη Λέσβο, η Υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», όπου είχε συνάντηση εργασίας με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, το επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζομένους.

Η κα Ράπτη άκουσε με προσοχή τα προβλήματα και τις ανάγκες της ψυχιατρικής κλινικής σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού του νησιού αλλά και των φιλοξενουμένων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με έμφαση στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε.) της Μυτιλήνης, το οποίο προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζομένους του κέντρου πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι καταβάλουν άοκνες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, προσφέροντας υπηρεσίες τόσο στην κοινότητα όσο και στον πληθυσμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου τα ζητήματα εξαρτήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα