Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ): "η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής"!

Οι γιατροί εγκαλούν την κυβέρνηση για τα περί "θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας", για "τις χιλιάδες προσλήψεις" και "τις 1000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν".

Τονίζουν πως η αύξηση απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας, προέρχεται από την αφαίρεση κλινών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

 

Εγκαλούν, επίσης, την Κυβέρνηση διότι, αντί να μονιμοποιήσει τους συναδέλφους τους επικουρικούς, παρατείνει τις συμβάσεις τους για ακόμα έναν χρόνο.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ζητεί:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές Υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές και καταβολή των αναδρομικών διαφορών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Ούτε μισή ώρα εφημερίας παραπάνω από ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Έγκαιρη, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων (πρόσθετων και τακτικών), εφημεριών. Αύξηση της εξευτελιστικής ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.
  • Ανθρώπινα ωράρια. 5ημερο-6ωρο-30ωρο -1 εφημερία την εβδομάδα.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ζητεί, επίσης, θέσπιση πλαισίου κινήτρων (οικονομικών - διοικητικών - επιστημονικών) για τη στελέχωση των δομών Υγείας σε άγονες - νησιωτικές περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα