Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που ακυρώνει πράξεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων του Σ.Α.Ε.Π. για αποφοίτους κολλεγίων, των οποίων είχε απορριφθεί η εγγραφή τους στον Π.Σ.Φ.  Αυτό αναφέρει ο ΠΣΦ και συνεχίζει:

‘’Όπως είναι γνωστό, κατά τα τελευταία έτη, απόφοιτοι ημεδαπών κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικά κολλέγια), κατ’ επίκληση της κοινοτικής νομοθεσίας περί της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, επιχειρούν να εγγραφούν στα μητρώα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ώστε να επιτύχουν την πλήρη επαγγελματική εξομοίωσή τους με τους αποφοίτους των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των δημόσιων Α.Ε.Ι. της χώρας.

Ο Π.Σ.Φ., από την πρώτη στιγμή, αρνήθηκε την εγγραφή των αποφοίτων των κέντρων αυτών, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, με γνώμονα το γεγονός ότι τα προγράμματα σπουδών των κολλεγίων παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές με τα αντίστοιχα των εγχώριων Α.Ε.Ι..

Ειδικότερα, ο Π.Σ.Φ πρόσβαλε δικαστικώς τις αποφάσεις του συμβουλίου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.), με τις οποίες αναγνωρίστηκαν σε αποφοίτους ιδιωτικού κολλεγίου τα επαγγελματικά προσόντα φυσικοθεραπευτή.

Και οι δύο αιτήσεις ακύρωσης του Π.Σ.Φ. έγιναν δεκτές από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι προσβληθείσες πράξεις του Σ.Α.Ε.Π.. Συνεπεία, δε, της ακύρωσης των πράξεων του ΣΑΕΠ, απορρίφθηκαν με μεταγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων περί της εγγραφής τους στα μητρώα του ΠΣΦ.

Αυτό που έχει, όμως, μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα σπουδών των κολλεγίων παρουσιάζει ουσιώδεις διαφορές με το αντίστοιχο των ημεδαπών τμημάτων φυσικοθεραπείας.

Το στοιχείο αυτό θέτει υπό ευθεία αμφισβήτηση το κύρος και τη νομιμότητα των πράξεων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών αποφοίτων του ιδίου κολλεγίου, οι οποίες εκδίδονται μαζικώς και με συνοπτική αιτιολογία από το ΑΤΕΕΝ.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57Α παρ. 1 του ΠΔ 38/2010 «(…) Στην περίπτωση αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, ο προϊστάμενος του Α.Τ.Ε.Ε.Ν., κατόπιν εξέτασης της αίτησης και του φακέλου μπορεί να εκδώσει απόφαση για γραπτή δοκιμασία επαγγελματικής ισοδυναμίας, εφόσον από την εξέταση της αίτησης και του φακέλου προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής».

Ενώ λοιπόν το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με σειρά αποφάσεών του, κρίνει ότι η εκπαίδευση που παρέχουν τα κολλέγια έχει ουσιώδεις  διαφορές από εκείνη των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας, των δημόσιων Α.Ε.Ι. της χώρας, το ΑΤΕΕΝ κρίνει διαφορετικά, κάνοντας δεκτές, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, όλες τις αιτήσεις αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών των κολλεγίων.

Ο Π.Σ.Φ. δηλώνει απερίφραστα την επιφύλαξή του για την προάσπιση παντός εννόμου συμφέροντός του, συνεχίζοντας τον δικαστικό του αγώνα, με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τα Υπουργείο Υγείας και Παιδείας να λάβουν σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις.’’

  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο