Η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στον νομό Σερρών είναι δραματική. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και  η επιβάρυνση του τοπικού νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλη. Μιλήσαμε για την κατάσταση αυτή με τον σύμβουλο έκδοσης - δημοσιογράφο της τοπικής ημερήσιας εφημερίδας "Καθημερινός Παρατηρητής" Σερρών  και πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών στον Δήμο Ηράκλειας  κ. Πασχάλη Τόσιο.

Ακολουθεί η σύντομη συζήτηση που περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση:

Πόσο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σερρών με την ΜΕΘ λόγω του COVID -19;

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαμε καν κρεβάτι εντατικής για COVID-19. To γεγονός το είχαμε καταγγείλει και δημόσια από την εφημερίδα. Αυτή την στιγμή έχουν μετατρέψει 4 κρεβάτια της ΜΕΘ σε εντατική COVID-19 που σημαίνει ότι αφαίρεσαν 4 κρεβάτια από την ΜΕΘ. Αυτή είναι η επάρκεια για την εντατική. Υπάρχει και μία υπόσχεση από την Περιφέρεια (4η ΥΠΕ) ότι θα ενισχυθεί με άλλα 4 κρεβάτια, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

 Οι πραγματικές ανάγκες όμως;

Οι ανάγκες φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω της αναλογίας των κρουσμάτων που έχουμε και στο νομό. Είμαστε, μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η τρίτη πόλη με 102 κρούσματα (μέχρι χθες). Υπάρχει πληρότητα, σε ό,τι αφορά την κλινική COVID-19 που έχουν κάνει, οπότε αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες πτέρυγες και κλινικές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσφερόμενη ποιότητα περίθαλψης. Πολλά περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης τα στέλνουν σε άλλα νοσοκομεία, όπως Αλεξανδρούπολη και αλλού μιας και η Θεσσαλονίκη είναι κορεσμένη. Τόσο άσχημη είναι η κατάσταση.  

 Μιλάμε λοιπόν για πολύ δύσκολη κατάσταση...  

Ναι, είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να πούμε ότι το νοσοκομείο Σερρών έχει μια πολή καλή κτηριακή υποδομή - πρόκειται για καινούργιο νοσοκομείο - αλλά δυστυχώς όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν, δεν έγινε καμία προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα.

Έπρεπε να υπάρξει μια προτεραιότητα στην πρόβλεψη λόγω του γεγονότος ότι ο νομός Σερρών πριν από 1 μήνα είχε μπει σε διαδκασία αύξησης των κρουσμάτων και ξέραμε ότι όλο αυτό θα μεταφερθεί στις δομές Υγείας.

Τα κέντρα Υγείας του νομού είναι σε άθλια κατάσταση συν του γεγονότος ότι μετακίνησαν γιατρούς από αυτά προς το νοσοκομείο  την τελευταία εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ηράκλειας, το κέντρο Υγείας του οποίου έχει τεράστια έλλειψη γιατρών, και το μισό προσωπικό του είναι φορείς του κορωνοϊού γιατί δεν είχαν την υλικοτεχνική υποδομή και ούτε μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά τα κρούσματα που έφταναν εκεί. Τουλάχιστον 10 άτομα αυτή την στιγμή νοσούν από το προσωπικό του κέντρου Υγείας.

Εμείς ως εφημερίδα πήραμε την πρωτοβουλία να βγούμε μπροστά μαζί με κάποιους επιχειρηματίες και φορείς, ζητώντας συγκεκριμένα από την διοίκηση του νοσοκομείου να μας πει για το κόστος δημιουργίας κρεβατιών για COVID - 19 αλλά εκείνοι ουσιαστικά μας αποθάρρυναν. Για επικοινωνιακούς λόγους βέβαια δίδονται υποσχέσεις από την κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι δραματική.

Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό μας και είμαστε μετά την Θεσσαλονίκη ο δεύτερος χειρότερος νομός αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας. Πολλοί θεωρούσαν ότι στην συμπρωτεύουσα θα μπορούσαν να διοχετευτούν περιστατικά. Όμως η στρόφιγγα έκλεισε.Κανείς πλέον δεν μπορεί να μετακινηθεί προς εκεί. Η δε διασπορά στο νομό εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και ακόμη δεν έχει κορυφωθεί.