Τη διαμαρτυρία του για την εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που χορηγείται σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ο Π.Σ.Φ. ζητεί από τους αρμόδιους Υπουργούς την ένταξη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών στις ρυθμίσεις του άρθρου 66 του Σχεδίου Νόμου.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, στους υφυπουργούς Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου και κυρία Δόμνα Μηχαηλίδου, και Οικονομικών κ.κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γεώργιο Ζαββό, ο Π.Σ.Φ. επισημαίνει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ως άνω σχεδίου, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Με τις παραπάνω διατάξεις είναι σαφές, ότι προωθείται μια εξόχως προνομιακή αντιμετώπιση συγκεκριμένων επαγγελματικών – επιστημονικών κλάδων.

 Η επιλογή αυτών των κλάδων και η εξαίρεση λοιπών, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικοθεραπευτών, συνιστά μια διακριτική και εντελώς άνιση μεταχείριση, η οποία ουδόλως δικαιολογείται, ούτε και υπαγορεύεται από αποχρώντες λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα:

«Είναι γνωστό ότι για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ με το Ν. 3986/2011 συνεισφέρουν και οι φυσικοθεραπευτές κάθε μήνα.

Πλην των δικηγόρων, των μηχανικών και των οικονομολόγων είναι γνωστό τοις πάσι, ότι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας επλήγησαν και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι παρά ταύτα εξαιρούνται της καταβολής οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου και προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και να συμπεριλάβει μεταξύ των δικαιούχων της επίμαχης οικονομικής ενίσχυσης και τους φυσικοθεραπευτές.

Κατά συνέπεια ο Π.Σ.Φ. υποστηρίζει, ότι το άρθρο 66 του ως άνω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διεύρυνσης των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο