Σημαντική υστέρηση σε πόρους για τον δημόσιο τομέα της Υγείας, αποκαλύπτει και ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος συζητείται στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (5%) σε δημόσιες δαπάνες Υγείας.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως - με την πανδημία - θα ήταν ευκαιρία να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα και να συγκλίνουν οι δαπάνες με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό - σημειώνουν - οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 4,83 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 786 εκατομμύρια σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Για το έτος 2021, οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 4,25 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 131 εκ. ευρώ αφορούν τις αμοιβές του έκτακτου προσωπικού που προσελήφθησαν εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, οι δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι 572 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με το έτος 2020. Τα 786 εκ. ευρώ που δίνονται φέτος για την διαχείριση της πανδημίας, το 2021 διαμορφώνονται στα 131 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 655 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας υπολείπονται κατά 1,5% από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις προηγμένες χώρων πάνω από 3% του ΑΕΠ.

ΜΕΘ

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν αυξηθεί σε 1.307 και συνεχίζουν να προστίθενται και άλλες.

"Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λίστες αναμονής στις ΜΕΘ παρότι έχουμε πανδημία. Σας θυμίζω ότι σε άλλα χρόνια, και δεν εννοώ μόνο της προηγούμενης διακυβέρνησης, αυτή την εποχή είχαμε αναμονές για 35 έως 50 συνανθρώπους μας για ένα κρεβάτι ΜΕΘ λόγω του ιού της γρίπης ή των άλλων συστηματικών νόσων", είπε ο κ. Κικίλιας, για να σημειώσει:

"Εν μέσω κρίσης, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, προσλάβαμε 7.000 επαγγελματίες υγείας, 4.000 νοσηλευτές που θα γίνουν αορίστου χρόνου, 300 εντατικολόγους, συν ό,τι προβλέπεται από τον ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις.

Βάλαμε στη μάχη ακόμα και ιδιώτες γιατρούς, φέρνοντάς τους στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν και να στηρίξουν.

Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία έφερε αντιγόνα rapid test με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα χρησιμοποίησε σε πύλες εισόδου, επιβαρυμένες περιοχές, ξενοδοχεία, camp προσφύγων κλπ.

Εξασφαλίσαμε στο πρώτο κομμάτι της πανδημίας και τώρα φυσικά, ενώ έλειπαν από όλο τον κόσμο μέσα ατομικής προστασίας σε μια πρωτόγνωρη μάχη για να τα έχει η κάθε χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια χαρακτηρίζοντας σημαντική μεταρρύθμιση τις 500 κινητές ομάδες, οι οποίες υπηρετούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με χιλιάδες δράσεις και ελέγχους. Αυτές οι κινητές ομάδες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτή την τεράστια μάχη για τον εμβολιασμό και να εμβολιάσουν ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους που δεν μπορούν, όπως για παράδειγμα στα γηροκομεία μας".

Κέντρα Υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 50% των ασθενών που έκανε τεστ Covid στην Αττική, το έκανε μέσα από τα Κέντρα Υγείας.

Στο κομμάτι του φαρμάκου - είπε - μειώθηκαν οι τιμές έως 7% σε 3.000 κωδικούς, χωρίς καμία αύξηση πέρυσι, εξοικονομώντας 180 εκατομμύρια ευρώ, με τα 50 εκατομμύρια να αφορούν ελάφρυνση της συμμετοχής των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα