Για να είναι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 επιτυχής και μαζικός, προϋποθέτει την καλή και ευέλικτη οργάνωσή του. Για το σκοπό αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε με επιστολή του που απέστειλε προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ, να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρει  στην επιστολή αυτή, "20.000 ιατρεία αποθαρρύνονται λόγω ασαφειών και υπερβολών στο μέχρι σήμερα σχεδιασμό, που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να διορθωθούν".

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Κυρίως όμως, ο έλεγχος, που σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται μετά την άφιξη του ασθενούς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα γίνεται προηγουμένως, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη χρόνου, εμβολίων και εμπιστοσύνης. Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση.

Και ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα 12.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον διακανονισμό ραντεβού από άλλα κέντρα, θα σπαταληθούν σε μία άσκοπη, αντιεπιστημονική και ατελέσφορη διαδικασία.

Επιπροσθέτως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα βοηθήσει αν:

- Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και τα ιατρεία, δυνατότητα καθορισμού ωραρίου και ημερών λειτουργίας.

- Διευκρινισθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τριών υγείας και των νοσηλευτών/τριών που μπορεί να επιτηρεί κάθε ιατρός, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και μαζικότερων εμβολιασμών, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

-Στα ιατρεία, όταν οι εμβολιασμοί γίνονται από τον ίδιο τον ιατρό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την καταχώρηση του εμβολιασμού, εφόσον εργάζεται μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, που είναι ήδη γνωστός και συνηθισμένος από άλλους εμβολιασμούς, η δυνατότητα εμβολιασμών της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

- Αν διευκρινιστεί πώς διακινούνται και παραλαμβάνονται τα εμβόλια, καθώς και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

- Αν δοθεί μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο