Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων που κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, νύχτα και χωρίς διαβούλευση στη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, ο Π.Σ.Φ. ‘’δηλώνει σφόδρα ενάντιος στη σχετική ρύθμιση, «καθώς αυτή υποβιβάζει την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, συντασσόμενος πλήρως με την άποψη του Τεχνικού, Οικονομικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση των επαγγελμάτων υγείας, όπως οι φυσικοθεραπευτές,  τους οποίους εκπροσωπούμε,  τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία και η Ελλάδα γίνεται η “κερκόπορτα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα παρεισφρέουν αμφιβόλου επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας επαγγελματίες υγείας , όπως επισημαίνει και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT) σε επιστολή που απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας και τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να την συμβουλευτεί όντως, για  να αναγνώσει όμως τη σχετική παρέμβασή της, που θεωρεί ότι η έλλειψη της κλινικής εκπαίδευσης που παρατηρείται λόγω του κορωνοϊού στα επαγγέλματα υγείας μπορεί να οδηγεί ακόμη και σε υποβιβασμό του πτυχίου και στην υπαγωγή του αποφοίτου σε Βοηθό.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να μας εξηγήσει η κα. Κεραμέως πώς παρακάμπτεται η έλλειψη της πρακτικής άσκησης που δεν υπήρχε ποτέ στα προγράμματα σπουδών των Κολλεγίων και η έλλειψη κλινικής εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια και θα σπεύσει να “βαπτίσει” άπαντες επαγγελματίες υγείας εν μια νυκτί;

Θυμίζουμε και τις δυο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών που δικαιώνουν τον Π.Σ.Φ και αναγνωρίζουν μεγάλες ελλείψεις στα προγράμματα σπουδών των  κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια).

Τέλος,είναι απορίας άξιο πώς μια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) έχει παντογνωσία και μπορεί να κρίνει όλα τα προγράμματα σπουδών της υφηλίου και να τα συγκρίνει με τα προγράμματα σπουδών των Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για κάθε επιστημονικό πεδίο (για Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Γεωπόνους,  Οικονομολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Μαίες, Εργοθεραπευτές κ.λπ.).

Το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπεύθυνοι επίτροποι πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για τους κινδύνους εξαιτίας της κερκόπορτας που ανοίγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διάταξη, για όλα τα επαγγέλματα.

Ο αιφνιδιασμός που επιχειρήθηκε με την εισαγωγή στη Βουλή “στο παρά ένα”, μιας αδιανόητης διάταξης που υποβιβάζει τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κονιορτοποιεί  το Σύνταγμα, με μια Ελληνική εφεύρεση – “πατέντα”, την ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ, διεγείρει τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Κοινωνίας».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]