Η υγειονομική περίθαλψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστό ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 181 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, το 2018 πραγματοποιήθηκαν ιατρικές πράξεις αξίας 12,1 εκατ. AED στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε ένα χρόνο, έναντι του 2017. Οι κορυφαίοι τομείς για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα περιλαμβάνουν την ορθοπεδική, την αθλητική ιατρική, την δερματολογία, την οδοντιατρική και τη θεραπεία για τη γονιμότητα. Η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται τόσο από το κράτος όσο και από ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά το τελικό κόστος εξαρτάται από την χώρα καταγωγής του ασθενή που έχει ταξιδέψει στα ΗΑΕ για υπηρεσίες υγείας.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόληψης (MOHAP) είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Ωστόσο, η υγειονομική περίθαλψη αντιμετωπίζεται συνήθως από μια υγειονομική αρχή σε κάθε Εμιράτο. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2012-2017) δείχνουν ότι ο αριθμός των γιατρών και των οδοντιάτρων σχεδόν διπλασιάστηκε και οι φαρμακοποιοί τετραπλασιάστηκαν.

Εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παροχής υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν νέα υπερσύγχρονα κέντρα και εγκαταστάσεις. Επιπλέον, επαγγελματίες υγείας έχουν φτάσει στα ΗΑΕ από όλο τον κόσμο για να παρέχουν κορυφαία φροντίδα. Η υψηλή ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανόν ο βασικότερος λόγος που ο ιατρικός τουρισμός ευδοκιμεί στη χώρα. Πάρτε για παράδειγμα το Ντουμπάι - υπολογίστηκε ότι έως το 2020, 500.000 άτομα θα ταξίδευαν εκεί για υγειονομική περίθαλψη.

Οι απόδημοι τείνουν να προτιμούν την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη από το γενικό πληθυσμό. Οι ιατροί συνήθως μιλούν αγγλικά, ενώ στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς είναι ομογενείς.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στα ΗΑΕ;

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στα ΗΑΕ, αλλά αν δεν είστε πολίτης, η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη είναι δαπανηρή. Οι ομογενείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εθνική κάρτα δημόσιας υγείας μέσω του MOHAP, λαμβάνοντας έτσι την ίδια έκπτωση ύψους 50% όπως και οι υπήκοοι των ΗΑΕ. Ωστόσο, αυτό κοστίζει 500 AED και επιτρέπει τη θεραπεία μόνο σε μικρό αριθμό εγκαταστάσεων.

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

Η υγειονομική περίθαλψη ρυθμίζεται τόσο από τις ομοσπονδιακές αρχές, όσο και από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο εμιράτων. Το 2018, οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ήταν 50,3 δισ. AED (3,4% του ΑΕΠ) και αναμένεται να αυξηθούν σε 53 δισ. AED. Δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω των εισπραχθέντων φόρων (αν και δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος στη χώρα).

Ρυθμιστική αρχή

Η υγειονομική περίθαλψη διοικείται από τέσσερις διαφορετικούς ρυθμιστικούς φορείς σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόληψης (MOHAP)
Αρχή Υγείας των ΗΑΕ (EHA)
Αρχή Υγείας στο Αμπού Ντάμπι (HAAD)
Αρχή Υγείας του Ντουμπάι (DHA)

Ασφάλιση υγείας στα ΗΑΕ

Η ασφάλιση υγείας είναι απαραίτητη για όσους ζουν στο Αμπού Ντάμπι και στο Ντουμπάι, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα για τα βόρεια εμιράτα.

Η ασφαλιστική σας κάλυψη θα εξαρτηθεί από την οικονομική σας κατάσταση, τον τόπο διαμονής σας και τη δουλειά σας - και φυσικά, τι είδους κάλυψη επιθυμείτε. Οι ακόλουθοι είναι διεθνείς πάροχοι ασφάλισης υγείας που λειτουργούν επί του παρόντος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

Allianz
APRIL International
Cigna Global

Η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται ιδιωτικά για τους ομογενείς στα ΗΑΕ. Δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσιες εγκαταστάσεις, εκτός εάν διαθέτουν κάρτα δημόσιας υγείας - ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, πρέπει να εγγραφούν στο MOHAP εάν θέλουν να αποκτήσετε κάρτα υγείας.

Οι εργοδότες υποχρεούνται από το νόμο (και αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν δεν συμμορφωθούν) να παρέχουν ασφάλεια υγείας για τους υπαλλήλους τους.

Ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στα ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ, και ιδίως το Ντουμπάι, αποτελούν το ιδανικό μέρος για ποιοτική ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Το κόστος εδώ αυξάνεται περίπου 13% ετησίως.
Σε τρεις πόλεις συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο οι ιδιωτικές κλινικές και είναι δημοφιλείς στους ιατρικούς τουρίστες:

Sheikh Khalifa
Ντουμπάι
Σάρτζα Σίτι

Γιατροί και ειδικοί στα ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια χώρα με πολλούς μετανάστες, επομένως είναι λογικό αυτό να ισχύει και για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Οι γιατροί που θα επιλέξει κάποιος θα υπαγορεύονται από την ασφάλιση που έχει. Αλλά πολλές εταιρείες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα κέντρων και νοσοκομείων για να διαλέξει.

Τόσο το Αμπού Ντάμπι όσο και το Ντουμπάι διαθέτουν μητρώα στα οποία μπορεί να αναζητηθεί γιατρός ανάλογα με τις ανάγκες κάποιου.

Υγειονομική περίθαλψη για γυναίκες στα ΗΑΕ

Υπάρχουν κέντρα υγείας για γυναίκες που απασχολούν μόνο γυναίκες. Επομένως, δεν είναι ποτέ πρόβλημα να επισκεφτεί κάποιος μια γυναίκα γιατρό εάν αυτό είναι κάτι που θέλει.
Η πρόσβαση στην αντισύλληψη είναι ευρέως διαθέσιμη.

Υγειονομική περίθαλψη για παιδιά στα ΗΑΕ

Υπάρχει μεγάλη λίστα παιδιάτρων στους καταλόγους του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι. Υπάρχουν ακόμη και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα που απευθύνονται μόνο σε παιδιά, όπως το Al Jalila Children's Special Hospital στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ υποχρεώνουν τους εμβολιασμούς από τη γέννηση.

Οδοντίατροι στα ΗΑΕ

Επειδή υπάρχουν πολλοί, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τιμές τους δεν είναι υπερβολικές. Η οδοντιατρική περίθαλψη μπορεί να συμπεριληφθεί στην ασφάλιση υγείας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από 09.00 έως 13.00 και 16.00 έως 20.00, Σάββατο έως Πέμπτη, αλλά υπάρχουν και πολλές οδοντιατρικές εγκαταστάσεις που παρέχουν 24ωρη φροντίδα.

Φαρμακεία στα ΗΑΕ

Τα φαρμακεία στα ΗΑΕ είναι άφθονα και πολλά είναι ανοιχτά 24 ώρες. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι ανοιχτά από Σάββατο έως Πέμπτη, 09: 00-21: 00.

Προσοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πολλά τυποποιημένα συνταγογραφούμενα φάρμακα από άλλες χώρες είναι παράνομα στα ΗΑΕ και ενδέχεται κάποιος να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες. Το MOHAP διαθέτει μια ολοκληρωμένη λίστα μη εγκεκριμένων φαρμάκων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις